×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkely Béla: Egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges

 

Magyarországon és külföldön is folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, amiből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából. A szakemberek szerint november környékén ismét megemelkednek az esetszámok, ezért mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra készüljön el.

Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára, például az irodákban – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ősszel ez a helyzet megváltozik. Merkely Béla arra számít, november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra készüljön el – mondta.

Egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lesz szükség. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása – jelezte.

Azt tervezik, hogy október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot – mondta Merkely Béla.

Kitért arra is, mind Magyarországon, mind pedig külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.