Szijjártó: A járvány újabb veszélyforrást jelent a migráció szempontjából

 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nikosz Hrisztodulidesz cirpusi külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

A koronavírus-járvány nyomán újabb migrációs hullámok indulhatnak meg Európa irányába, ezt meg kell előzni, az illegális bevándorlás ugyanis a biztonsági mellett most súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokat is jelent – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a ciprusi kollégájával pénteken közösen tartott nicosiai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter közölte: Nikosz Hrisztodulidesszel egyetértettek abban, hogy közös érdek a szigorú határellenőrzés az Európai Unió külső határain.

Határozottan fel kell lépni az embercsempész-hálózatokkal, illetve a velük együttműködő civil szervezetekkel szemben

– mondta.

A politikus elmondta, hogy a következő hetekben napirenden lesz az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok között létrejött, és 2020 után meghosszabbítani kívánt cotonoui megállapodás újratárgyalása.

„Brüsszel újabb kísérletet tesz a migráció legalizálására, arra, hogy újabb migránsokat engedjen be Európába, de mi ezt a lehető leghatározottabban ellenezzük”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban kőkemény vitákra készül az ügyben. Aláhúzta, a koronavírus miatt az utóbbi hónapokban milliók veszítették el munkájukat Európában, rajtuk kell segíteni, az újabb bevándorlók érkezése felborítaná a munkaerőpiaci folyamatokat, ami ellentétes az európai emberek érdekeivel.

Szijjártó Péter délelőtt megbeszélést folytatott Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel is.