Európa-szerte enyhítenek a járvány miatt bevezetett intézkedéseken

 

Újranyitották hétfőn Olaszországban a játszótereket és a mozikat, megnyitották a milánói nemzetközi repülőtér újabb terminálját is a járványellenes korlátozások lazításának harmadik fázisában. Ukrajnában viszont továbbra sem mutat számottevő lassulást a koronavírus-fertőzés terjedése.

Június 15-én Franciaország újra megnyitotta a koronavírus-járvány miatt lezárt határát az Olaszországból beutazók előtt. (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

A milánói Malpensa repülőtér egyes termináljának újranyitásával 150 járat indult újra európai városokba. A nemzetközi légikikötő EU-s járatai több mint három hónap leállás után állnak ismét forgalomba. A római Leonardo Da Vinci, más nevén a fiumicinói repülőtéren hétfőn már száz járat közlekedett. Keddtől nyit újra a fapados járatok repülőtereként ismert római Ciampino, ahol az elsők között indulnak újra a Róma-Budapest közötti gépek. A Magyarországról érkezők engedély és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Olaszországba, viszont az Olaszországból Magyarországra érkezőkre továbbra is vonatkozik a hatósági karantén.

Olaszországban 26 beteg veszítette életét az utóbbi egy napban koronavírus-fertőzés miatt, ez a legalacsonyabb szám március 2. óta a polgári védelmi hatóság hétfő esti adatai szerint. A szakértők reményei szerint a halálozások száma már a héten lenullázódhat. A járványban és szövődményeiben 34 371 beteg halt meg.

Június 15-étől Szlovénia, Svájc, Franciaország és Ausztria is újranyitja határait az olaszok előtt karanténkötelezettség nélkül. A hétvégén a velencei Szent Márk téren ismét sorok álltak a dózsepalotánál, és a kávéházak is megteltek.

Franciaországban a koronavírus-járvány nagyja már mögöttünk van – jelentette ki hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter az LCI hírtelevízióban, miközben

a vendéglátóhelyek teljes körű megnyitásával az ország teljesen visszatért a megszokott kerékvágásba.

A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy a koronavírus elleni küzdelem nem ért véget.

A vírus továbbra is jelen van az országban, és nem állhatunk le a küzdelemben - fogalmazott a miniszter, emlékeztetve arra, hogy az egészségügyi előírások – maszkviselés zárt térben, távolságtartás, kézfertőtlenítés – továbbra is érvényben maradnak.

Kiemelte, hogy 5 ezer főnél több embert vonzó rendezvényeket továbbra sem lehet rendezni, és közterületen tíz főnél nagyobb csoportosulás nem engedélyezett, jóllehet a tiltás ellenére az elmúlt héten szinte mindennap többezres tiltakozások voltak országszerte a rendőri erőszak és rasszizmus ellen, amit a hatóságok eltűrtek.

Továbbra is korlátozás nélkül léphet be Románia területére az Európai Unió valamennyi állampolgára, azoknak pedig, akik olyan európai országokból érkeznek – köztük Magyarországról – ahol az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya, hétfőtől nem kell már kéthetes otthoni vagy hatósági elkülönítőbe vonulniuk – tisztázta Alexandra Gavan, a román határrendőrség szóvivője.

Napozó emberek a dél-angliai Brighton tengerpartján.  Angliában hétfőn kinyithattak a kinyitottak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító boltok (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Három hónapi zárlat után kinyitottak hétfőn a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító boltok Angliában, de a hatóságok ellenőrizni fogják, hogy az üzletek betartják-e a koronavírus-járvány terjedését gátló biztonsági előírásokat.

Boris Johnson brit miniszterelnök már május végén bejelentette, hogy teljesült az a feltételrendszer, amelytől a kormány a járvány megfékezést célzó, március 23-án elrendelt korlátozások fokozatos enyhítését függővé teszi.

E feltételrendszer sarkalatos elemei közé tartozik a halálozások és az új fertőzések számának folyamatos csökkenése, valamint az, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kapacitásait.

Görögország megnyitotta hétfőn a két legnagyobb repterét a külföldi járatok számára,

abban a reményben, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett három hónapos vesztegzár után újraindíthatja a számára létfontosságú idegenforgalmat.

Dohából érkező utason végeznek el koronavírus-tesztet az athéni Elefthériosz Venizélosz nemzetközi repülőtéren 2020.június 15-én. Görögország ezen a napon megnyitotta a két legnagyobb repterét a külföldi járatok számára (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Újra fogadja a külföldi járatokat az athéni és a szaloniki repülőtér, már nem lesz kötelező ott az utasok tesztelése. Vizsgálni fogják azonban az európai uniós repülésbiztonsági ügynökség által járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országokból érkezőket, és a teszteredményektől függően 14 napos karanténba zárhatják őket.

A kisebb regionális, így a görög szigeteken lévő repülőtereken július elsején oldják fel a korlátozásokat a külföldi járatok számára. Hétfőtől megnyitják a szállodákat, a múzeumokat és a sporttermeket is.

Ukrajnában továbbra sem mutat számottevő lassulást a koronavírus-fertőzés terjedése, az elmúlt egy napban 656 új fertőzöttet azonosítottak. Közben hétfőtől újraindul néhány nemzetközi légi járat - számoltak be hétfőn a helyi híradások.

Kazánban égetik el a használt védőmaszkokat és kesztyűket védőöltözetet viselő munkások Kijevben. Ukrajnában továbbra sem csökken a járvány intenzitása (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Az azonosított fertőzöttek számában Kijev már utolérte a járvány kezdete óta a legfertőzöttebbként számon tartott régiót, a romániai határ mentén lévő Csernyivci megyét, ahol eddig 3959 beteget regisztráltak, a fővárosban pedig számuk mostanra elérte a 3957-et. Lviv e tekintetben a harmadik helyen áll, 2933 azonosított fertőzöttel.

Moszkvában lelassult a Covid-19 terjedése az önizoláció és a digitális forgalmi engedélyek rendszerének megszüntetése ellenére is,

ami lehetőséget teremt a korlátozások további enyhítésére, így az éttermek és kávézók nyári teraszának keddi megnyitására

– közölte blogjában hétfőn Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Világszerte 7 900 924 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 433 066, a gyógyultaké pedig 3 769 712

a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 7 786 042 volt, a halálos áldozatoké 425 869, a gyógyultaké pedig 3 708 328.

A címlapfotó illusztráció.