1166-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma

 

Újabb 20 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 idős, krónikus beteg. Ezzel 545 főre emelkedett az elhunytak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1166 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványgörbe kedvező alakulásának köszönhetően sorra szüntetik meg a bevezetett korlátozásokat: péntek reggel 8 órától életbe lépett az a rendelet, amely szerint az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek Magyarország  területére, illetve a magyar állampolgárok ugyanilyen feltételekkel utazhatnak Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába. Péntek késő este Szijjártó Péter külügyminiszter azt is közölte, hogy valamennyi, a koronavírus-járvány miatt korábban bezárt határátkelő is újranyit Ausztria és Szlovákia irányába.

Látogathatóak a szociális intézmények is, az óvintézkedések szigorú betartása mellett, ugyanakkor a kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat, az egészségügyi dolgozók július elsejével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat.

Miközben idehaza és a szomszédos országokban folyamatosan javul a helyzet, addig a világ egyes pontjain továbbra is tombol a járvány, naponta több tízezren fertőződnek meg.

A címlapfotó illusztráció.