×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Az első hullám végén vagyunk

 


Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a legfrissebb adatokat.

Tíz igazolt beteget rögzítettünk az elmúlt napban, ami igen pozitív hír” – mondta Müller Cecília, ezzel 3931-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, az elhunytak száma  534-re emelkedett. Müller Cecília részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

2190-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 1207-re csökkent.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedvező a tendencia az idősotthonok esetében, jó ideje nem emelkedik azoknak az intézményeknek a száma, ahol korábban igazolt fertőzöttet regisztráltak – közölte az országos tiszti főorvos. „Kijelenthetjük, hogy az ott megfertőződöttek közül sokan már visszakerültek az intézményekbe, elhagyhatták a kórházakat” – mondta.

Az országos tiszti főorvos hozzátette: folyamatosan bővül a nem koronavírus-fertőzött betegek ellátását szolgáló részlegek száma az egészségügyi intézményekben.

Már több mint 2,7 millióan gyógyultak fel a koronavírus-fertőzésből világszerte

Müller Cecília tájékoztatójában ismertette a koronavírus-járvány adatait világviszonylatban, mint mondta, még nem lélegezhet fel a világ, ez a pandémia nem fog rövid idő alatt rendeződni. Hozzátette, leginkább az Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Oroszország, India és Peru érintett a legfrissebb regisztrált esetek számát tekintve.

Világszerte 6 382 952 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 380 318, a gyógyultaké pedig 2 731 342-re nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint.

Magyarországon kedvezők az adatok, „az első hullám végén vagyunk

– mondta, ezért lehet az óvintézkedéseket betartva hétről hétre enyhíteni a szabályokon.

A főiskolai vizsgákra kitérve azt kérte, mindenki vigyen saját eszközöket a vizsgára, ne adják egymásnak kölcsön azokat, és biztosítsák a termek szellőztetését.

A kormány szerdai ülésén is elemzi a járványügyi helyzetet

A kormány szerdai ülésén is elemzi a járványügyi helyzetet – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: a döntésekről csütörtökön adnak részletes tájékoztatást.

Eddig 418 esetben indult a járvánnyal összefüggő büntetőeljárás.

Járvánnyal összefüggő rémhírterjesztés miatt 120, csalás miatt 128, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, járványügyi szabályszegés miatt 21 eljárás indult, amelyekben eddig összesen 80 gyanúsítottat hallgattak meg – mondta.

Ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 770 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 11 172 van érvényben az országban. Elmondta: 2063-ra nőtt azoknak a hatósági házi karanténban lévőknek a száma, akik vállalták, hogy elektronikusan ellenőrizze a hatóság, betartják-e a korlátozó intézkedéseket. Az erre szolgáló szoftver aktív felhasználóinak száma 880.

Több helyen kell várakozni a határokon

A határforgalomról elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Tompánál, Röszkénél és Csanádpalotánál két-két órás, Ártándnál és Csengersimánál egy-egy órás, a buszforgalomban pedig a kilépőoldalon Röszkénél egyórás várakozással kell számolni. A személyforgalomban a kilépőoldalon Hegyeshalomnál egyórás a várakozás.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mire számíthatnak a horvát tengerpartra utazók a jelen helyzetben, az alezredes azt válaszolta:

Horvátország május 28-tól nyolc ország állampolgárai, köztük a magyarok előtt is megnyitotta a határait.

A magyarok a horvát közegészségügyi intézet ajánlásait betartva szabadon beutazhatnak Horvátország területére, ugyanakkor a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében, ha valaki Horvátországból személyforgalomban hazautazik Magyarországra, hatósági házi karanténba kell vonulnia.

A címlapfotó illusztráció.