Ismét csökkent a fertőzöttek száma

 

Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 526-ra emelkedett az elhunytak száma,

2147-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1203. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1841) és Pest megyében (552) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (371), Komárom-Esztergom (259), Zala (253), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet.

Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása.

Már Budapesten is megnyithattak az éttermek  és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is  fenn kell tartani.

A könnyítések ellenére még védekezni kell

A járvány intenzitása csökken,

de továbbra is szükséges az óvintézkedések betartása.

Lakatos Tibor rendőr ezredes az operatív törzs szombati tájékoztatóján azt kérte a lakosságtól, hogy a könnyítések ellenére is tartsák be a szociális távolságtartás és a maszkviselés szabályait, mert ezzel elejét lehet venni a tömeges megbetegedéseknek ősszel, a járvány esetleges második hullámában.

A járvány csendesebb szakaszába érve a kormány nemzeti konzultációt indít  a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjújában. 

A címlapfotó illusztráció.