×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

 

Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 7 krónikus beteg. Ezzel 524-re emelkedett az elhunytak száma,

2142-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1201-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1838 ember) és Pest megyében (550) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (370), Komárom-Esztergom (259), Zala (252), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet.

Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása.

Már Budapesten is megnyithattak az éttermek  és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért

a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatón elhangzott, hogy a járvány lecsengőben van, egy-egy esethez kapcsolódó újabb szűrővizsgálathoz kapcsolódóan történik még újabb fertőzés felfedése. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy az új fertőzések hét megyét és a fővárost érintették az utóbbi napokban, szerencsére kórházakból, idősek otthonából nem érkezett hír.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, hogy nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről.  A kérdőívet postán küldik el, a kormányfő pedig arra kért mindenkit, töltse ki és juttassa vissza.

A címlapfotó illusztráció.