Operatív törzs: Újabb kormányrendelet könnyíti a magyarok határátlépéseit

 

Megkönnyíti a magyar állampolgárok hazatérését Bulgáriából egy most hatályba lépett kormányrendelet – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.


Cikkünk frissült. 

Tovább csökken az aktív fertőzöttek száma

Gál Krisztián, a rendőrség szóvivője ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkat: újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3867-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 7 krónikus beteg. Ezzel 524-re emelkedett az elhunytak száma,2142-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1201-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Könnyebbé vált a magyar állampolgárok hazatérése Bulgáriából

Lakatos Tibor rendőr ezredes beszámolt arról, hogy a jogszabály szerint korlátozás nélkül léphetnek Magyarország területére azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében közreműködés, üzleti út, humanitárius tevékenység vagy hozzátartozó látogatása érdekében érkeznek a Bolgár Köztársaságból, akkor is, ha Románia felől lépik át a magyar határt.

Az ügyeleti központ vezetője azt kérte a lakosságtól, hogy a könnyítések ellenére is tartsák be a szociális távolságtartás és a maszkviselés szabályait, mert ezzel elejét lehet venni a tömeges megbetegedéseknek ősszel, a járvány esetleges második hullámában.

A járvány még nem múlt

Arra a kérdésre, hogy mikor várható korlátozás nélküli átlépés Ukrajnából és Romániából, az ezredes azt hangsúlyozta: könnyelműség lenne olyan országokkal a határok szabadon átjárásáról egyeztetni, amelyek esetében a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé. Hozzátette: a járvány nem múlt el, még mindig vannak fertőzött betegek kórházban, és közöttük olyanok is, akik lélegeztetőgépen vannak. Példaként említette, hogy hiába jó a járványügyi helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha egy magyar állampolgár átutazik Romániába, ott is megfertőződhet, és így veszélyt jelenthet a családjára, a munkatársaira.

Alapos vizsgálat után lehet újabb könnyítés

Az ezredes leszögezte: eddig és ezután is elemző munka előzi meg a könnyítések bevezetését. Hozzátette: ezek az intézkedések nem csupán Magyarországon múlnak, jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot könnyítések bevezetésére. Megjegyezte: Magyarország a tranzitutasokat beengedi ezekből az országokból, ugyanakkor a Romániából és Ukrajnából hazatérő magyar állampolgároknak főszabályként továbbra is 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követő, július közepén esedékes, hagyományos egyetemi ponthúzópartikról azt mondta, szintén kérdésre válaszolva: nem lehet tudni előre, hogy milyen lesz a júliusi járványügyi helyzet, jelenleg azonban nincs lehetőség ilyen események megtartására, csak kulturális- és sportrendezvények lehetnek szabadtéren.

Távolságtartás, maszk, sál vagy kendő

A nyári belföldi utazásokkal, a balatoni hajózással kapcsolatban az ezredes az általános védelmi szabályok betartására figyelmeztetett, így a távolságtartásra és a maszk, sál vagy kendő viselésére a tömegközlekedési eszközökön. Ha a Balatonon egy hajó tömegközlekedésben vesz részt, akkor ezeket a szabályokat azon is be kell tartani. A tömegközlekedést eddig is úgy alakították ki, hogy ne teljes kapacitással üzemeljen. A járvány súlyos időszakában például harmincszázalékos feltöltöttséggel közlekedhettek a vonatok, és bár fokozatosan enyhíthető a korlátozás, a teljes kapacitásra még nem lehet visszatérni – jelezte.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa a járvány idején munkáját végző orvosokról, ápolókról mondott megható, a koronavírus-járvány elleni védekezés mindennapjairól szóló történetet.

A gyógyításban folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

A koronavírus-betegek kezelésénél folyamatosan követik a nemzetközi protokollt – tette hozzá Szlávik János , akikérdésére válaszolva közölte, ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az egészségügyi szakma egy-egy kezelést ajánl vagy inkább nem javasol, úgy az itthon alkalmazott gyógyító módszereket is ehhez illeszkedve változtatják.

Kitért arra is, hogy a koronavírus terjedhet tárgyak által is, ezért javasolt továbbra is a fertőtlenítés. Ezzel együtt továbbra is fontos a távolságtartás és a maszkhasználat is ahhoz, hogy ez a járvány ne terjedjen tovább – emelte ki.

A címlapfotó illusztráció.