×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

1300 főre csökkent az aktív fertőzöttek száma

 

Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma, 2024-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása Mától Budapesten is megnyithatnak az éttermek, a vendéglátóhelyek és már látogathatóak a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyezet után is  fenn kell tartani.

Megszűnik a rendkívüli jogrend

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap bejelentette, hogy június 20-tól megszűnik a rendkívüli jogrend Magyarországon. Mint mondta, azért tudjuk megszüntetni, mert a védekezés sikeres volt. Hozzátette, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a kormány és az országos tiszti főorvos kap olyan jogosítványokat, amelyek a járvány elleni védekezéshez elengedhetetlenek. Ilyen lehet például a vásárlási idősávok fenntartása, amelyről döntetni eddig csak vészhelyzet idején volt lehetősége a kormánynak.

Az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta, hogy az országban élhet pár tízezer olyan ember, aki már átesett a betegségen, úgy hogy nem is tudott róla hogy beteg, és akik szerencsére mára meggyógyultak. Mint mondta, aki már átesett a fertőzésen, az hetekig, hónapokig védett lesz az újabb fertőzéssel szemben.

Ugyanitt elhangzott, hogy újabb enyhítések lépnek életbe a fővárosban és vidéken egyaránt, többek között újra látogathatóak a szabadtéri sportesemények, színházi- és mozielőadások.

A címlapfotó illusztráció.