Videó: Kevesebb lehet a koronavírus-fertőzés a HIV-fertőzöttek között

 

Körülbelül három-négyezer olyan ember élhet Magyarországon, aki nem tudja magáról, hogy HIV-fertőzött, és körülbelül kétezer kettőszáz olyan ember van, aki tudja magáról és szabályosan szedi a gyógyszereket. Azért, hogy felkutassuk azokat az embereket, akik nem tudnak a HIV fertőzésükről azért egyetlen egy dolgot tehetünk: a szűrés – ismertette Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Hozzátette,  Magyarország ebben a tekintetben nem áll túl előkelő helyen. Így igyekeznek újabb szűrőállomásokat felállítani. A Nemzeti Népegészségügyi Központban az Albert Flórián úton van ingyenes szűrés, van gyorsteszt, lehetőség van arra, hogy akár 15-20 percen belül valaki meg tudja, meg tudhatja, hogy veszélyben van-e a HIV fertőzés szempontjából. Létezik az anonim AIDS tanácsadó szolgálat, ahol ingyenesen, névtelenül lehet teszteket végeztetni – részletezte.

Elmondta, nincsenek még meg a pontos statisztikák, de azokban az országokban, ahol nagyon sok koronavírus-fertőzött van, tehát Spanyolország, Olaszország, most már az Egyesült Államok megfigyelték azt, mintha valamivel kevesebb lenne a HIV-fertőzöttek között a koronavírus-fertőzés. Ennek az lehet az oka, hogy egyes HIV-fertőzöttek elleni gyógyszerek úgy tűnik, hogy hatékonyak lehetnek a koronavírussal szemben.