×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Migránsokat kényszerítenének a tagállamokra a koronavírus-járvány idején

 

Szakértők szerint a LIBE elnöke, a spanyol Juan Fernando López Aguilar felvetésével ellentétben a koronavírus-járvány idején le kellene zárni az országhatárokat, mert az európai polgárok védelme az elsődleges.

„Líbiában furcsa módon alacsony a John Hopkins Egyetem adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek aránya, viszont Algériában, Marokkóban és például Egyiptomban sokszorosa ennek. Az NGO-k által működtetett taxijáratok a migránsokat nemcsak Líbiából, hanem a gócponként említhető országokból érkezőket is felvehetik és szállíthatják” – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértőja a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Az alkotmányjogász Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) elnökének felvetésére reagált, mely szerint az Európai Uniónak pénzügyi forrásokkal alátámasztott tervet kell előkészítenie annak érdekében, hogy a migránsokat kimenekítsék Líbiából, majd el kell osztani őket a tagállamok között.

„A migránsok tengeri vizeken történő felderítése és kimentése nemzetközi kötelezettség, amit minden uniós tagállamnak be kell tartania” – mondta többek között a LIBE-elnök, akinek kijelentéseivel kapcsolatban a Századvég nyílt levélben fordult Juan Fernando López Aguilarhoz.

Válasz ez utóbbira még nem érkezett, ugyanakkor ifj. Lomnici Zoltán szerint a legfontosabb, hogy az üzenetek eljussanak az érintettekhez, így ha egyoldalú marad a levelezés, akkor is elérte célját.

Hozzátette: úgy tűnik, a fő üzenet változatlanul az, hogy miközben Spanyolország csak a 13,6 százalékát tudta teljesíteni a kötelező elosztási kvótának, mindaddig ennek az országnak az állampolgára, a LIBE elnökeként változatlanul ezt a kérdést erőlteti.

„A Líbiából érkezők előtt, pláne a járvány idején le kellene zárni a határt, hiszen

a saját polgárok, az európai polgárok védelme az elsődleges”

– jelentette ki Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója.

„Furcsa, hogy a migrációs kérdésért az unióban azok felelnek, mint például Didier Reynders, az Európai Unió belga igazságügyi biztosa vagy Ylva Johansson svéd belügyi biztos asszony, akiknek országában tombol a járvány. A svéd egészségügyi miniszter nyilatkozta, hogy elbuktak az idősek védelmét tekintve, ez társadalmukra nézve is kudarc” – tette hozzá Vargha.

Több százezer migránsnak adna tartózkodási engedélyt az olasz kormány

Az olasz agrárminiszter, Teresa Bellanova ötletével kapcsolatban, mely szerint

tartózkodási engedélyt és egészségügyi ellátást biztosítanának akár 250–300 ezer illegális bevándorlónak

Olaszországban elsősorban a mezőgazdasági idénymunkák elvégzésére, ifj. Lomnici Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló hírek korábban Németországgal kapcsolatban is megjelentek.

Ennek előzménye az alkotmányjogász szerint az a tudatosan felépített munkaerőpiaci struktúra, amely a volt gyarmattartó országokat jellemzi. „A volt gyarmattartó országokban bizonyos szint alatt, például az utcák tisztán tartására, a kommunális hulladék elszállítására általában harmadik országbeli személyek jelentkeznek. Ez a trend most változni látszik, de ezt az évtizedek alatt tudatosan felépített struktúrát nehéz lesz megváltoztatni” – mondta.

Kettős mérce a mainstream médiában

„Nekünk több gyermekünk van, nektek egy vagy kettő, tíz vagy tizenöt év alatt ebben az országban több muzulmán lesz, mint dán. Ötmillió dán van, szinte kihalófélben vagytok, olyanok vagytok, mint az állatok. Sohasem leszek dán, megtartom a mentalitásomat és a hagyományaimat” – egy Dániában élő muszlim migráns nemrég az internetre feltöltött videójából játszottak be egy részletet az Ütköző műsorában.

Ifj. Lomnici Zoltán erre reagálva leszögezte: ez egy rendkívül gyakori és lényegében csak a mainstream médiában által elhallgatott hétköznapi jelenség.

„Ezek az információk nem jutnak el a többségi társadalom tagjaihoz, sőt, akik ezeket terjesztik, azokat általában barbárnak, bigottnak, xenofóbnak nevezik. Ez az a kettős mérce, amivel szemben az elmúlt években sikeresen küzd Magyarország, küzdenek a V4-ek, és egyes nyugat-európai politikai erők, amelyek feltárják a teljes valóságot a bevándorlás  kapcsán” – mondta a Századvég jogi szakértője.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.