Fontos

Az egekbe szökött a cukor világpiaci ára

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország segít: azonnal munkába állt Törökországban a HUNOR mentőegység

Javában tartanak a mentési munkák a földrengés sújtotta Törökországban, illetve az érintett térségben. Szinte az egész világ segít most, ahogy tud. A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel. A romok alatt rekedt embereknek minden perc számít. Magyarországról is útnak indultak a mentőalakulatok: van, aki már a helyszínen van, mások még úton. Ki autóval, ki repülővel érkezik.

Hétfő este indult el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata Törökországba. A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló csapat munkáját két keresőkutya is segíti a földrengés sújtotta övezetben. A HUNOR mentőcsapat kedd délelőtt érkezett meg a katasztrófa sújtotta térségbe, ahol azonnal megkezdték a munkát.

Kapcsolódó tartalom

A mentőcsapat tagjai váltásban a nap 24 órájában keresik a romok alatt a túlélőket. A keresés már az első nap eredményre vezetett. A magyarok három embert találtak élve a törmelékek alatt.

A magyarok által kezelt kárterületet a török katasztrófavédelem jelölte ki számukra. Egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen dolgoznak a magyar szakemberek, egy húszemeletes vasbeton szerkezetű társasház az oldalára dőlt, és a feltételezések szerint ezer ember van a romok alatt, ezeken a területeken dolgoznak a magyarok. Egyszerre három helyszínen a nap 24 órájában folyamatosan végzik az emberek felkutatását és kiemelését a romok alól – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 speciális mentőcsapatának tagjai már hétfő este elindultak Törökországba. Szabó Márk a kiutazók egyike, telefonon azt mondta: „a sátor felállítása után azonnal elindulnak a túlélők keresésére, ugyanis sok túlélő van jelenleg is az összedőlt épületek alatt.

Kapcsolódó tartalom

A Katolikus Karitász is a helyszínre tart, a tizennyolc fős csapat tagjai között mentőtisztek, orvosok és tűzoltók is vannak. A mentő expedíció várhatóan szerda kora reggel érkezik meg Törökországba.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata viszontagságos úton jutott el a földrengés epicentrumának közelébe – olvasható a szolgálat bejegyzésében.

A csapat tagjai kedden érkeztek meg Hatay településre. Az alakulat húsz szakemberrel négy mentőkutyával és csaknem két tonna felszereléssel kapcsolódik be a mentési munkálatokba.

Kapcsolódó tartalom

Kedden este indult el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csapata is, hogy a földrengés áldozatainak segítsen. A hétfős csapat, köztük tűzoltók, munkáját három keresőkutya is a segíti majd.

Nemcsak Törökországba, Szíriába is érkezik magyar humanitárius segítség. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több, a földrengés által sújtott területen és az ország északi területein állít szolgálatba mozgó orvosi rendelőket.

A legfrissebb adatok szerint már három embert, köztük egy gyereket mentett ki élve a romok alól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden kora este azt mondta: hamarosan megérkezik Törökországba a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja, és útnak indul a TEK tizenhat embere is.

Arra kell felkészülni, hogy a földrengés áldozatainak száma tovább emelkedik, ezért Magyarország minden támogatást megad Törökországnak – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1-en.

Kiemelte:

a Külügyminisztérium közben a katasztrófa sújtotta térségben tartózkodó magyarokkal is felvette a kapcsolatot.

„A jó hír az, hogy mindannyian jól vannak, természetesen a nagykövetségünk folyamatosan kapcsolatban van velük, segítséget nem kértek, nem igényeltek, tehát a sok rossz hír között jó hír, hogy továbbra sem tudunk magyar sérültről, magyar áldozatról” – magyarázta.

A Külügyminisztérium azt kéri, hogy

akinek tudomása van olyan magyar állampolgárról, aki érintett lehet a katasztrófában, azt jelezze a konzuli szolgálatnak, vagy az ankarai nagykövetségnek.

A törökök számíthatnak Magyarországra, a magyar mentőcsapatok már megérkeztek, vagy úton vannak a katasztrófa sújtotta térségbe – erről Szijjártó Péter beszélt kedden kora reggel.

A külgazdasági és külügyminiszter kedd este már Sopronból, a kormányülés szünetében számolt be a legfrissebb fejleményekről. Szijjártó Péter azt mondta: a katasztrófavédelem HUNOR egysége reggel óta dolgozik és már három túlélőt – köztük egy gyermeket – mentett ki a romok alól. Ahogy a velük Törökországba érkezett baleseti sebészek is szolgálatba álltak.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, valamint a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is megérkeztek a helyszínre és azonnal munkába álltak – mondta a miniszter, hozzátéve:

az Életjel Mentőcsoport küldöttsége is már Törökországban van, ők este érkeznek Hatay térségbe, és azonnal elkezdik az emberek mentését.

A Terrorelhárítási Központ 16 fős csapata, köztük öt orvos és egy ápoló is hamarosan útra kel, így kedd késő estére összeáll a teljes magyar kutató-mentő orvosi kontingens Törökországban. Összesen 116 főből és 19 mentőkutyából áll az a magyar kontingens, ami részt vesz a kutatás-mentési és egészségügyi ellátási munkákban Törökországban” – részletezte Szijjártó.

Törökország mellett Szíriát is érintette a földrengés, ezért a kormány 50 millió forintot adott a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy két mobil klinikai egységét helyezze abba térségbe, ahol a legnagyobbak a károk, és ahol a legtöbb a sérült, illetve az ellátásra váró ember – erről korábban számolt be Szijjártó Péter.

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA

 

Ajánljuk még