logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

36 éve tört II. János Pál pápa életére Ali Agca

II. János Pál pápa a Vatikánban hívek között 1981. május 13-án, néhány másodperccel az előtt, hogy egy török szélsőjobboldali csoport, a Szürke Farkasok egyik tagja, Mehmet Ali Agca rálőtt a római Szent Péter téren (Fotó: Europress/AFP)
A Szentatya összeesik a lövés eldördülése után az akkor még védőüveg nélküli pápamobilon (Fotó: Europress/Arturo Mari)
(MTI FOTÓ/EPA)
A kórházi ágyon fekvő II. János Pál pápa, néhány nappal azután, hogy Mehmet Ali Agca, a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali csoport egyik tagja 1981. május 13-án rálőtt és megsebesítette a római Szent Péter téren. Agca három lövést adott le a római katolikus egyházfőre, akinek 6 órás műtéttel sikerült az életét megmenteni. (MTI/EPA)
Az 1983. december 27-én készült felvételen II. János Pál pápa beszélget Mehmet Ali Agcával a római Regina Caeli börtönben (MTI/EPA/ANSA)
Agcát 17 évvel később, 2000-ben adta ki Olaszország hazájának, miután majdnem 20 évet töltött börtönben. A férfit 2006. január 12-én a török hatóságok feltételesen szabadlábra helyezték (Fotó: Europress)
Kép arról a 9 mm-es Browning H.P. Parabellum típusú pisztolyról, amellyel Ali Agca török terrorista 1981. május 13-án a római Szent Péter téren merényletet követett el a katolikus egyházfő ellen (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)
2003-ban a Vatikáni Posta bélyeget adott ki mely a II. János Pál pápa ellen 1981-ben megkísérelt merényletet örökítette meg (Fotó: MTI/EPA/ANSA)
Távozik az isztambuli Kartal börtönből Mehmet Ali AGCA, a néhai II. János Pál pápa egykori merénylője 2006. január 12-én. Agca 19 évet töltött el olasz börtönökben, majd egy török újságíró meggyilkolásáért 5 évet ült Törökországban. A 48 éves Mehmet Ali Agca feltételes szabadlábra helyezéséről egy török bíróság döntött (MTI/EPA/KERIM OKTEN)
A török Mehmet Ali Agcának levele Ankarában 2010. január 18-án, a férfi 29 évnyi börtönbüntetését követő szabadulása napján. Agca levelének szövege: "A mindenható örök Isten nevében kinyilatkoztatom Isten legfelsőbb üzenetét. 1. tézis: Isten egy és oszthatatlan mindörökké. Isten egyként-egyesített mindörökké. Semminő Szentháromság nem létezik. 2. tézis: Nem vagyok Isten. Nem vagyok Istennek fia. Én vagyok az örök Krisztus, jelesül ugyanennek a SZÓNAK a testetöltése és ismételt testetöltése. Legfelsőbb szolgája vagyok Istennek a világmindenség egészében mindörökké. Semminő Szentháromság nem létezik. 3. tézis: A Szentlélek csupán Isten-teremtette Angyal. Semminő Szentháromság nem létezik. 4. tézis: Kinyilatkoztatom, hogy eljött a világvége. Még ebben az évszázadban elpusztul az egész világ. Még ebben az évszázadban elpusztul minden emberi lény. 5. tézis: Az Evangélium tele van csúsztatásokkal. Magam írom majd meg a tökéletes Evangéliumot. Az örök Krisztus Mehmet Ali Agca, 2010. január 18-án. (aláírás)"(MTI/EPA/TOLGA BOZOGLU)
A török Mehmet Ali Agca, a néhai II. János Pál pápa elleni merénylet elkövetője, 29 év börtönbüntetés letöltése után 2010. január 18-án, szabadulása napján (MTI/EPA)