Egészségügyi szakemberek szerint a nyolcévesnél fiatalabb gyermekek számára kockázatos lehet a jégkása fogyasztása, miután az Egyesült Királyságban és Írországban több gyermek is kórházi ellátásra szorult emiatt – írta a Science Alert.
A problémát az italok egyik összetevője, a glicerin okozhatja, amelyet fagyásgátlóként és édesítőszerként is alkalmaznak.
Túlzott mennyiségű elfogyasztása glicerinmérgezéshez vezethet, amely különösen a kisgyermekek esetében veszélyes.
A tünetek között alacsony vércukorszint és eszméletvesztés is előfordulhat.
Az Archives of Disease in Childhood szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az ilyen esetek az Egyesült Királyságban és Írországban. A kutatók 21 olyan 2 és 7 év közötti gyermek esetét vizsgálták meg, akik jégkása fogyasztása után sürgősségi ellátásra szorultak.
A legtöbb eset 2018 és 2024 között történt, és sok gyermeknél már egy órán belül súlyos tünetek jelentkeztek, beleértve az eszméletvesztést, a megemelkedett vérsavszintet és az alacsony vércukorszintet. Egyes esetekben további orvosi vizsgálatokra, például agyi képalkotásra is szükség volt, sőt, egy gyermeknél rohamokat is tapasztaltak.
A gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően minden érintett gyermek rövid időn belül felépült.
Azonban a szakértők a korábbi ajánlásokat felülvizsgálva úgy vélik, hogy a jégkása fogyasztásának alsó korhatárát a korábbi négy évről nyolc évre kellene emelni. Az első jégkását az 1950-es években készítették az Egyesült Államokban, és akkoriban még nem tartalmazott glicerint. A magas cukortartalom biztosította, hogy az ital ne fagyjon meg teljesen.
Az utóbbi években azonban egyre inkább csökkentik a cukortartalmat az egészségügyi előírások miatt, és emiatt egyre gyakoribbá vált a glicerin alkalmazása a jégkásákban. A kutatók arra is rámutattak, hogy a valódi esetek száma még magasabb lehet, mivel sok szülő nem minden esetben fordul orvoshoz, ha gyermekük rosszul lesz a jégkása fogyasztása után.