Aktuális

Didergő, hároméves kisgyermek kószált Kazincbarcikán

Kémikusok létrehozták a világ legvékonyabb tésztáját, amely „egy másodperc alatt” megfő

Egy londoni vegyészcsoport megalkotta a nanopastát, amely „szó szerint spagetti, csak sokkal kisebb”, úgy, hogy lisztet és folyadékot húztak át egy tű hegyén elektromos töltés segítségével.

Az University College London (UCL) csapata Beatrice Britton mesterszakos hallgató kutatásának részeként alkalmazta az úgynevezett elektrofonás technikát a nanorostok elkészítéséhez. „Ahogy a spagetti elkészítéséhez víz és liszt keverékét préseljük át fém lyukakon, úgy a mi tanulmányunkban elektromos töltéssel húztuk át a lisztkeverékünket” – mondta Dr. Adam Clancy, a tanulmány társszerzője.

„Ez tulajdonképpen spagetti, csak sokkal kisebb” – tette hozzá.

A tudósok nem tervezik, hogy a nanospagettit fogyasztásra szánják, többek között azért sem, mert az „kevesebb mint egy másodperc alatt túlfőne”, a tanulmány egyik szerzője szerint. Ehelyett a kísérlet célja környezetbarát nanorostok létrehozása, amelyeket az egészségügyben lehet hasznosítani.

„A nanorostok, például a keményítőből készültek, ígéretesek sebkötözőként, mivel nagyon jó a légáteresztésük” – mondta Gareth Williams professzor, a tanulmány társszerzője.

„Emellett a nanorostokat a szövetek regenerálódásának támogatására is vizsgálják, mivel hasonlítanak az extracelluláris mátrixhoz – egy olyan fehérjékből és más molekulákból álló hálózathoz, amelyet a sejtek önmaguk támogatására építenek.”

A nanorostokat általában növényi sejtekből kivont és tisztított keményítőből készítik, amely az UCL csapata szerint rengeteg energiát és vizet igényel. A lisztből származó keményítő használata környezetbarátabbá teheti a folyamatot.

„A keményítő tisztítása sok feldolgozást igényel” – mondta Dr. Clancy, majd hozzátette: „Bebizonyítottuk, hogy egyszerűbb módon is lehet nanorostokat készíteni liszt segítségével.”

A második legvékonyabb ismert tészta, az úgynevezett su filindeu vagy másnéven „Isten szálai”, amelyet kézzel készítenek a szardíniai Nuoro városában, mindössze 400 mikron széles. Azonban úgy vélik, hogy a su filindeu 1000-szer vastagabb, mint az újonnan létrehozott, elektrofonással készült tészta, amely keskenyebb, mint a fény egyes hullámhosszai.

Az új nanospagetti minden egyes szála annyira vékony, hogy semmilyen hagyományos fénymikroszkóppal nem lehet tisztán megfigyelni, ezért pásztázó elektronmikroszkóppal mérték meg őket.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még