Aktuális

Életveszélyre figyelmeztetnek a mentők: nem érezte a lábát, miután fejest ugrott a sekély vízbe

Tudósok megalkottak egy gépet, amely képes levegőből vizet előállítani

| Szerző: hirado.hu
A prototípus sikeresen nyert ki vizet a száraz levegőből – a felfedezés hatalmas előrelépést jelent, mivel az ivóvízhiány egyre nagyobb globális problémává válik.

Tudósok egy csoportja olyan gépet alkotott meg, amely laikus nyelven szólva hatékonyan képes a levegőt vízzé változtatni, vagyis képes volt száraz körülmények között nedvességet kivonni a környezetből.

Egy külön mérnöki tudományág foglalkozik a vízhiány megoldási módjaival, ugyanis továbbra is ez az egyik legnagyobb kihívás, amellyel meg kell birkóznia az emberiségnek – olvasható az ACS Energy Letters című szaklapban megjelent tanulmányban.

Jelenleg már több légkörből nedvességet gyűjtő modell is létezik, azonban ezek gyakran nem alkalmazhatók száraz környezetben. A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai feltaláltak egy új gépet, amely az éghajlati feltételek széles skáláján biztosítani tudott friss vizet.

A prototípus 5,826 liter vizet tudott előállítani, amihez az energiát a gép működése közben leadott hő szolgáltatta. A tanulmányban továbbá azt is írják, hogy körülbelül 1300 trillió liter édesvíz van a légkörben, amelyet könnyen ki lehetne nyerni anélkül, hogy a meglévő folyékony vízkészletre támaszkodnánk.

A Természetvédelmi Világalap szerint világszerte mintegy 1,1 milliárd ember nem jut tiszta vízhez mindennap.

Az UNICEF becslése szerint 2030-ig mintegy 700 millió ember kényszerülhet arra, hogy a vízhiány miatt elhagyja lakóhelyét.

Ajánljuk még