Aktuális

A francia elnök nem fogadta el a miniszterelnök lemondását

Szabadon mozgó rágcsálók agysejtjeinek vizsgálata a BrainVisionCenter új fejlesztésével

Az idei FENS Forumon élénk érdeklődés övezte a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont (BVC), valamint a Femtonics Kft. közös megjelenését. A bécsi kongresszuson a világ elismert idegtudósai és kutatói mutatták be legújabb eredményeiket. A több mint 7000 látogatót vonzó eseményen, a BVC előadói között szerepeltek olyan elismert személyiségek, mint dr. Roska Botond, a Wolf-díjas bázeli IOB igazgatója, dr. Losonczy Attila a Columbia Egyetem agykutatója, valamint dr. Rózsa Balázs, a BVC igazgatója.

A FENS Fórum kétévente összehozza a szakma neves kutatóit, tudósait és diákjait, hogy hozzájáruljon az idegtudomány területének fellendítéséhez a legfrissebb tudományos felfedezések és kutatási eredmények megosztásával. A Femtonics Kft. és a BrainVisionCenter idén először jelentek meg közösen ezen a kongresszuson, bemutatva innovációikat, eszközeiket, és kutatási eredményeiket.

Az BVC által szervezett szimpóziumon neves előadók tartottak beszámolót olyan optikai technológiákról, melyek lehetővé teszik a neurális hálózatok vizsgálatát és stimulációját minél természetes körülmények között, ezzel segítve az agyműködés és a viselkedési minták közötti összefüggések megértését. Dr. Roska Botond, dr. Losonczy Attila és dr. Rózsa Balázs beszámoltak közös kollaborációban született eredményeikről is.

Az egyik legnagyobb érdeklődést a BVC legújabb fejlesztése váltotta ki: egy robotkarral kombinált mikroszkóptechnológa, mely lehetővé teszi a kísérleti állatok agyi jeleinek vizsgálatát szabad mozgás közben anélkül, hogy a mérés pontossága csökkenne. Mindez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a rágcsálók viselkedését természetes környezetben tanulmányozzák, miközben a legmagasabb minőségű agyi jeleket rögzítik.

Bár a „freely moving” képalkotó eszközök piaca már létezik, ugyanakkor az eddig elérhető néhány gramm tömegű technológia nem képes a nagy teljesítményű, 3D-s femtoszekundumos lézerpásztázó mikroszkópos eljárások gyors időbeli és térbeli felbontását és pontosságát nyújtani mozgó állatok vizsgálata közben. Ez a fejlesztés tehát jelentős mértékben hozzájárulhat az idegtudományi kutatások hatékonyságához és sikeréhez.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ajánljuk még