Aktuális

Ma fél 10-től Kormányinfó!

Soha nem volt még olyan meleg, mint idén júniusban

A június is melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta, s a globális átlaghőmérséklet már 13. hónapja egyfolytában rekordmeleg - jelentette hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálata.

A júniusi globális átlag másfél Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet – fűzték hozzá a jelentésben, kiemelve, hogy ez már a 12. egymást követő hónap volt, amikor 1,5 Celsius-fokkal vagy annál is többel volt magasabb a havi globális átlaghőmérséklet.

A 2015-ös párizsi klímakonferencia azt a célt tűzte ki, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-foknál állítsák meg. 2023 júliusától 2024 júniusáig a globális hőmérséklet 1,64 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti értéket a Copernicus közlése szerint.

Az EU klímatudósai ugyanakkor rámutattak, hogy miközben a 13 hónapja tartó melegrekord „szokatlan”, de 2015 és 2016 között hasonló globális melegrekord-széria volt tapasztalható.

A júniusi európai átlaghőmérséklet az 1991 és 2020 közötti júniusok átlaghőmérsékletét 1,57 Celsius-fokkal haladta meg. Az idei június a feljegyzések kezdete óta a második legmelegebb június a kontinensen.

A jelentés rámutatott, hogy a hőmérséklet Európa délkeleti részén és Törökországban különösen kiugró volt, míg Nyugat-Európában, Izlandon és Oroszország északnyugati részén az átlaghoz közelebbi vagy az átlag alatti hőmérsékletet mértek.

Közben Izlandon, Európa középső részén és a kontinens délnyugati részének nagy területein az idei június az átlagosnál több csapadékot hozott, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Svájcban súlyos áradások voltak.

Európán kívül a június különösen meleg volt Kanadában, az Egyesült Államok nyugati részén, Mexikóban, Brazíliában, Szibéria északi részén, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és az Antarktisz nyugati részén – sorolták a jelentésben.

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy ezek a fejlemények világosan jelzik a klímaváltozás hatásait, és elkerülhetetlenül számíthatunk az új rekordokra, amennyiben az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke nem csökken.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még