Aktuális

Ma fél 10-től Kormányinfó!

Sétálóutca építése közben bukkantak rá a történelmi leletre a Vatikánban

| Szerző: hirado.hu
Régészeti ásatások során a Vatikán közelében egy olyan ősi kert maradványait tárták fel, amely a Tevere folyó jobb partjára néz, és amely egykor valószínűleg Caligula római császár tulajdonában volt – közölte az olasz kulturális minisztérium.

A felfedezésre az Angyalvárat a Szent Péter-bazilikával és a Via della Conciliazione sugárúttal, Róma leglátogatottabb turistalátványosságaival összekötő sétálóutca kialakításának munkálatai során találtak rá.

Az ókorban a terület a Teverére néző, tekintélyes császári rezidenciáknak adott otthont, látványos oszlopcsarnokokkal, sétányokkal és kertekkel.

Az ásatások során egy travertin mészkőfalat, egy oszlopcsarnokot, egy kert alapjait, valamint egy ólom vízvezetékcsövet is feltártak, amelyen a vízellátás tulajdonosának és valószínűleg a kert tulajdonosának neve szerepel – közölte a minisztérium.

A kivehető részletek Caligulára utalnak, aki 37 és 41 között Róma császára volt, de több irodalmi utalás is íródott, amely megerősíti, hogy a helyszín hozzá köthető.

Az ásatás során egy fontos, a tetők díszítésére használt, szokatlan mitológiai jeleneteket ábrázoló, figurális terrakottákból álló sorozatot is feltártak.

Az építési projekt a Vatikán 2025-ös jubileumi évének része, amely szent év várhatóan mintegy 32 millió zarándokot vonz Rómába. A jubileum előkészítése során több tucat régóta halogatott építkezést indítottak el, köztük a 79,5 millió eurós piazza építését, amely alatt egy alagúttal a föld alá terelik a forgalmat.

Ajánljuk még