Baleset

Megrázó képsorokon az Árpád hídon történt halálos baleset – VIDEÓ

Wolf-díjat kapott Roska Botond neurobiológus, közel lehet a Nobel-díj

| Szerző: hirado.hu
Wolf-díjat kapott Roska Botond magyar neurobiológus, akinek kutatási fókuszában a látás helyreállítása áll. A 2024-es orvosi Wolf-díjat a vak emberek látásának ontogenetikai eszközökkel történő helyreállításában elért jelentős kutatási eredményei alapján ítélték oda. Az elismerést a tudományos közösségben a Nobel-díj előszobájaként szokták emlegetni, tekintettel arra, hogy számos Wolf-díjas kutató nyert később Nobel-díjat.

Roska Botond jelenleg a svájci Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója, a magyarországi BrainVisionCenter (BVC) alapítója és kutatója. A BVC keretében végzett magyarországi kutatásaihoz a Kormány 5,2 milliárd forintos támogatást biztosított 2022 és 2024 között. Magyarországon is évek óta aktív kutatómunkát végez.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter elismerését és gratulációját fejezte ki a magyar kutatónak,

hiszen a magyar innováció erősítéséhez és versenyképessé tételéhez elengedhetetlen a kiváló kutatók elhivatottsága és kemény munkája.

Ahhoz pedig, hogy a Roska Botondhoz hasonló, kiváló hazai és külföldi tehetségek kutatásaikat Magyarországon végezzék, a magyar kormány vonzó és stabil környezetet biztosít.

Ezért jött létre a Kutatási Kiválósági Tanács által megújított Nemzeti Kutatási Kiválósági Program is, amely a kiváló hazai kutatók számára biztosít finanszírozást kutatásaik végzéséhez. A program az elmúlt évekhez képest idén 40 százalékkal magasabb keretösszeggel indult el és jelentősen emelkedett a projektenként elnyerhető támogatási összeg is.

Az elmúlt években versenyképességi fordulat történt nemcsak a felsőoktatás, szakképzés, de az innováció területén is a Neumann János Programnak köszönhetően,

amely összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot.

2010 óta közel megháromszorozódott a kormányzati kutatás-fejlesztési ráfordítások összege, több mint kétszeresére nőtt a hazánkban dolgozó kutató-fejlesztők száma, és Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely úgy javított a tavalyi eredményén a 2023. évi Európai Innovációs Eredménytáblán, hogy azzal magasabb teljesítménykategóriába lépett.

Kiemelt kép: Roska Botond neurobiológus a Semmelweis Budapest Award díj átvétele után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján, 2019. november 18-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még