Aktuális

Ennyien szavaztak 15 óráig

Utoljára szállított turistákat a világűr határára a Virgin Galactic Unity űrrepülőgépe

Utoljára szállított turistákat a világűr határára a Virgin Galactic Unity űrrepülőgépe – közölte a Richard Branson brit milliárdos által alapított űripari vállalat.

A tájékoztatás szerint a vállalat hetedik kereskedelmi járatán helyi idő szerint szombaton egy amerikai, egy olasz állampolgár, valamint egy török tudós indulhatott a világűr mezsgyéjére az új-mexikói űrrepülőtérről. Az út valamivel több mint egy óráig tartott.

A Unityt most kivonják a szolgálatból,

hogy a vállalat űrhajók új nemzedékének gyártására összpontosíthasson, amelyek majd várhatóan 2026-tól állnak majd rendelkezésre.

A mostani repülés közben tudományos kísérleteket is folytattak a többi között egy olyan sisakkal, amely az agytevékenységet mérte miközben az űrrepülő hangsebességgel száguldott csaknem 88 kilométer magasságba. Nincsen egységesen meghatározva, hogy a világűr határa hol húzódik.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (FAI) más szakértőkkel közösen ezt a határt mintegy 100 kilométeres magasságban húzza meg, más szakemberek, illetve egyes szervezetek és kormányok is azonban már 80 kilométeres magasságban. Összehasonlításul: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Föld felszínétől nagyjából 400 kilométeres távolságban kering.

Branson cégének közlése szerint a jegyek fejenként mintegy 450 ezer dollárba (161 millió forint) kerültek.

Ugyanakkor más cégek is ajánlanak tehetős turistáknak hasonló utakat, így például az Amazont alapító Jeff Bezos Blue Origin, vagy Elon Musk SpaceX nevű cége.

A kiemelt kép illusztráció. A Virgin Galactic űrturisztikai vállalat felvétele a vállalat rakétával meghajtott Unity 22 ûrrepülőgépének egyik hajtóművéről a földfelszíntől 80 kilométer magasságban (Fotó: MTI/EPA/Virgin Galactic)

Ajánljuk még