Aktuális

Hibátlan játék az Eb-főpróbán, Magyarország 12 perc alatt eldöntötte a mérkőzést Izrael ellen

Megérkeztek a NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomásra

Kisebb technikai hibákkal megbirkózva megérkeztek csütörtökön a NASA asztronautái a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Boeing Starliner űrkapszulájával dokkoló Suni Williamst és Butch Wilmore-t nagy örömmel fogadta az ISS hétfős legénysége – derült ki az amerikai űrhivatal által közzétett videóból.

A Starliner először vitt magával legénységet az űrbe. A misszió irányítói elmondták, hogy az úton néhány kisebb technikai probléma merült fel: héliumszivárgást és hajtóműhibát is észleltek. A kapszulának csak a második próbálkozásra sikerült csatlakoznia az űrállomáshoz.

A Boeing űrhajója szerdán indult útnak a floridai Cape Canaveral űrkikötőből.

Wilmore és Williams, a NASA két nagy tapasztalattal rendelkező űrhajósa mintegy egy hetet tölt majd az ISS fedélzetén. A SpaceX-nek az űrállomásra korábban érkezett Dragon űrkapszuláját a Starliner érkezésére átdokkolták egy másik állomásra.

A Starliner 2022-ben végezte első sikeres legénység nélküli tesztrepülését az ISS-re, ahol a kapszula három napot töltött a visszatérés előtt. Különböző technikai problémák miatt azonban az asztronautákkal végzett első tesztrepülés időpontját többször el kellett halasztani.

Kiemelt kép: Butch Wilmore (b) és Suni Williams NASA-asztronauta a kilövőállásra indul a Kennedy Űrközpontban, a floridai Cape Canaveralban 2024. június 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Ajánljuk még