Baleset

Két autó ütközött, torlódik a forgalom az M0-son

Újabb kereskedelmi űrrakétát bocsátott fel India

Az indiai Agnikul Cosmos űrvállalat csütörtökön indította útnak első, gázzal és folyékony üzemanyaggal működő űrrakétáját az ország délkeleti részén, a Bengáli-öböl partjainál fekvő Szriharikota-szigeti Szatish Dhavan Űrközpontból; ezzel Indiának már a második kereskedelmi rakétát sikerült felbocsátania.

Az Agnibaan űrrakéta útnak indítását az elmúlt két hónapban négyszer halasztották el technikai okok miatt, legutoljára kedden, pár másodperccel a start előtt.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) az X közösségi platformon üdvözölte a sikeres kísérletet.

„Jelentős mérföldkő, mivel ez az első olyan ellenőrzött repülés, amely additív gyártással (3 D-s nyomtatással) készült, félkriogén folyadékhajtóművel történt”

– írták.

Az Agnibaan kétfokozatú hordozórakéta akár 300 kg hasznos terhet is képes mintegy 700 kilométer magasan a földkörüli pályára juttatni. A rakétát műholdak pályára állítására akarják használni.

A csütörtöki tesztrepüléssel az új hajtóművet és a 3D-s nyomtatott alkatrészeket akarták tesztelni. Az Agnikul céget, amelynek neve a hindi és a szanszkrit tűz szóból származik, 2017-ben alapították.

A vállalat működteti Szriharikotán India első magánkézben lévő indítóállomását és küldetésirányító központját. Az ország többi indítóállásait az ISRO üzemelteti.

A Skyroot űrvállalat által épített Vikram-S volt az első indiai magánfejlesztésű rakéta, amely 2022 novemberében sikeresen teljesítette a tesztrepülését.

Kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még