Aktuális

Pénztárgépek közé rejtettek 90 ezer doboz cigarettát a csempészek

MCC Ifjúságkutató Intézet: Minden második magyar fiatal használta már a ChatGPT-t

A magyar fiatalok több mint fele érzi a mesterséges intelligencia (AI) hatását a mindennapi életben és használta már a ChatGPT-t vagy más hasonló alkalmazást, minden tizedikük pedig rendszeresen is alkalmazza – derül ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Ifjúságkutató Intézetének friss felméréséből.

Az MCC szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a 15-29 éves korosztályból a városias településeken lakók nagyobb arányban próbálták már ki ezeket a programokat: Budapesten 71 százalék, a megyeszékhelyeken 63 százalék, a kisebb városokban 49 százalék, míg a községekben csupán 42 százalék.

A megkérdezettek többsége a mesterséges intelligenciát inkább hasznosnak tartja, azonban a férfiak közül többen gondolják így, mint a nők közül.

A kutatásból az is látszik, hogy azok tartják pozitívabbnak a mesterséges intelligenciát, akik gyakrabban használják a ChatGPT-t vagy a hozzá hasonló alkalmazásokat.

A válaszadók megosztottak abban a kérdésben, hogy a mesterséges intelligencia feletti emberi kontroll megmarad-e vagy sem. A fiatalok több mint fele bízik abban, hogy az emberek továbbra is meg tudják őrizni az irányítást az AI felett, de a nők itt is szkeptikusabbak, hiszen a megkérdezett nők többsége, míg a férfiaknak csupán a 37 százaléka tart attól, hogy az emberiség elveszítheti a kontrollt a mesterséges intelligencia felett.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása arra is rámutat, hogy jelentős információs zaj kapcsolódik a mesterséges intelligenciához. A kutatás során megkérdezett fiatalok 60 százaléka úgy gondolja, hogy túl sokat beszélnek az AI-ról, ami a fejlesztői és felhasználói etikai kérdések és a szabályozói kihívások mellett a mesterséges intelligencia témájában megszólalók felelősségére is utal.

Az Ifjúságkutató Intézet vizsgálatában összesen ezer magyarországi fiatalt kérdeztek meg reprezentatív mintaválasztást alkalmazva 2024 januárjában. A válaszadás online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúkkal történt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még