Aktuális

Izlandon ismét kitört egy vulkán, a közeli települést kiürítették

Csótányinvázióra figyelmeztetnek Spanyolországban

| Szerző: hirado.hu
Riasztást adott ki egy spanyol környezetvédelmi szervezet, amely szerint a rovarok idén nyáron tömegesen fognak megjelenni.

A nyáron Spanyolországba utazó turistákat a megedződött csótányok lehetséges inváziójára figyelmeztették rovarszakértők. A rovarokat a genetikai mutációk miatt egyre nehezebb elpusztítani.

Amellett, hogy az EU által nem tiltott rovarirtó szerek egyre csökkenő számával szemben is ellenállóvá válnak, az éghajlatváltozásnak köszönhetően a csótányok száma egyre nagyobb méreteket ölt Spanyolországban.

„Az éghajlatváltozás következtében megemelkedő hőmérséklet hatására az olyan rovarok, mint az ágyi poloskák vagy a csótányok, ebben az esetben exponenciálisan felgyorsítják életciklusukat.”

Az egyik legnagyobb kockázat, amelyet ezek a rovarok jelentenek, a betegségek emberre történő átvitelére alkalmas káros baktériumok és vírusok terjedése, ami jelentős probléma az élelmiszeriparban.

A fertőzések megelőzhetők a tisztaság fenntartásával, az élelmiszerek elzárásával és jól záródó fedelű szemetesek használatával.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még