Aktuális

ENSZ-jelentés: Irán tovább növelte uránkészletét

Összefüggést találtak a tetoválótinta és a limfóma kialakulása között

| Szerző: hirado.hu
Egy svéd tanulmány szerint a tetovált embereknél 21 százalékkal nagyobb a kockázata a limfóma, azaz a nyirokrák egyik fajtája kialakulásának.

„Fontos megjegyezni, hogy a limfóma egy ritka betegség, és hogy eredményeink egyelőre csak a fókuszcsoportszinten érvényesek, nem világszinten” – nyilatkozta a múlt héten Christel Nielsen, a Lund Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője, aki csapatával most az eredményeket más kutatókkal ellenőrizteti.

Az eClinicalMedicine című szaklapban közzétett tanulmányhoz 11 905 résztvevőt kértek arra, hogy válaszoljanak életmódbeli kérdésekre, és hogy tetováltak-e. A vizsgálatok kiderítették, hogy a tetoválásnak való kitettséggel kapcsolatos kockázat a diffúz nagy B-sejtes limfóma (gyorsan növekvő, gyógyítható rák, amely a fehérvérsejtekben indul ki) és a follikuláris limfóma (lassan növekvő, gyógyíthatatlan rák) esetében a legmagasabb.

„Már tudjuk, hogy amikor a tetoválótinta a bőrbe kerül, a szervezet ezt valami idegennek értelmezi, aminek nem kellene ott lennie, és az immunrendszer aktiválódik”

– magyarázta Nielsen. „A tinta nagy része felszívódik a bőrből a nyirokcsomókba, ahol lerakódik.”

Nielsen csapata korábban azt feltételezte, hogy a tetoválás mérete befolyásolja a limfóma kialakulásának kockázatát, de megállapították, hogy ez nem így van. A kutatócsoport most azt tervezi, hogy kapcsolatot keres a tetoválások és más ráktípusok, valamint más gyulladásos betegségek között.

Egy az Amerikai Rákkutató Szövetség tavalyi éves találkozóján bemutatott tanulmány már megállapította, hogy szintén lehetséges összefüggés van a több nagy tetoválás és a vérrák (leukémia) kockázata között. A kockázat különösen erős volt azoknál, akik fiatalkorukban tetováltattak.

Ajánljuk még