Baleset

Robbanás történt Tapolcán egy lakásban, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett

A NASA ismét elhalasztotta a Boeing első, embert szállító űrhajójának indítását

A NASA műszaki okok miatt kedden ismét elhalasztotta a Boeing első, legénységet szállító Starliner űrkapszulájának legutóbb május 25-re kitűzött indítását – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A közlemény szerint tovább vizsgálják a héliumszivárgás okát, ami miatt a hétvégén május 25-re halasztották az űrhajó indulását. Az újabb lehetséges indítási dátumról azonban még nem döntöttek a szakértők.

Az űrhajó eredetileg május 6-án kelt volna útra Floridából, de a felszállást lefújták az Atlas hordozórakéta egyik szelepével kapcsolatban felmerült probléma miatt. Az Atlas rakétát a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata építette.

A Boeing Starliner űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának, amely már 2021 óta végzi ezt a feladatot.

A Starlinert a NASA két tapasztalt űrhajósa, Butch Wilmore és Suni Williams teszteli az első úttal, mielőtt az űrhivatal engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az űrállomásra és vissza.

Ajánljuk még