Aktuális

Mutatjuk, mikortól csaphat le belépőjegyre a Magyarország–Izrael felkészülési mérkőzésre

Kertészkedés közben bukkant a történelmi kincsre a földrajztanár

| Szerző: hirado.hu
Messziről csak egy kavicsnak tűnt, közelebbről megnézve derült ki, hogy történelmi a felfedezés

Egy földrajztanár a kertje gyomlálása közben bukkant az ősi ereklyére, egy ősi kelta írással faragott kőre, amely a 4. századból származik.

Az 55 éves Graham Senior éppen a Coventryben lévő, dudvákkal teli virágágyását próbálta rendbe tenni, amikor 2020 májusában egyszer csak kifordult a földből a furcsa mintázatú kődarab.

A homokkő darabról mostanra kiderült, hogy az Írországban egykoron használt titkosírás, az Ogham-írás egy korai formája látható rajta, és közel 1600 éves.

A 11 centiméteres kő jelenleg egy múzeumban van kiállítva, a szakértők pedig a mai napig is próbálják megfejteni a felirat teljes jelentését. A téglalap alakú tömb három oldalán találhatók a vésetek olyan írásmóddal, amelyet elsősorban a kora középkori Írországban használtak.

Kapcsolódó tartalom

Katherine Forsyth skót történész, a Glasgow-i Egyetem professzora részben lefordította a szavakat, ami egy nevet fedett fel: Mael Dumcail.

Az ereklyét megtaláló tanár, úgy véli, hogy a követ egy római katona vihette magával emlékbe, aki Írországban hagyta hátra kedvesét.

„Csak megláttam ezt a virágágyásból kilógó valamit, és arra gondoltam, hogy ez egészen különös. Láttam, hogy ezek a vésetek nem egy állat karmolásai és úgy döntöttem, hogy utánajárok. A feleségemnek van egy barátja, aki régész, de azt hittük, nem fogja lenyűgözni a kavics, azonban hihetetlenül izgatott lett.”

-nyilatkozta a BBC-nek Graham Senior.

Kapcsolódó tartalom

A férfi háza nem messze található a Lunt nevű római kori erődtől, emiatt gondolja úgy, hogy egy római katona hagyhatta el a követ, de egy másik elmélet szerint az ír kereskedők használhatták, hogy kapcsolatba lépjenek egymással. A lelet vizsgáló szakértők úgy vélik, a kő a környéken található kora középkori kolostorokkal is összefüggésbe hozható.

A kő jelenleg a Herbert Művészeti Galéria és Múzeum tulajdonában van, de Senior kapott egy élethű 3D-változatot a leletről, így van egy emléke a nem mindennapi felfedezéséről.

Ajánljuk még