Baleset

Baleset történt az M9-es autóúton, tűzoltók és mentők is érkeztek a helyszínre

Kiemelkedő tudományos projekttel képviseli Magyarországot az amerikai tudományos világbajnokságon két végzős gimnazista

| Szerző: hirado.hu
Május 14-én kezdődik Los Angelesben, USA az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen Magyarországot két végzős gimnazista, Laskai Szilveszter és Vajda Ádám képviseli, hogy a világ különböző országaiból érkező közel 1800 középiskolás diákkal felvegye a versenyt az összesen majdnem 9 millió dollárt érő díjakért. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezeti.

Pakucs János, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szervezőbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a két kiváló diák által kidolgozott kutatási projekt kimagasló minőséget képvisel, különböző szakterületeken alkalmazható, és jelentős mértékben hozzájárulhat a tudomány fejlődéséhez.

Mindkét magyar versenyző a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjazottja volt, és az ott elért kiváló teljesítményükkel kvalifikálták magukat az amerikai világbajnokságra.

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium hallgatója, Laskai Szilveszter „Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel” c. pályázatával képviseli hazánkat, amely projektjével már az Európa Bajnokság különdíját is elnyerte tavaly szeptemberben.

Kapcsolódó tartalom

Szilveszter egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó és az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak.

A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz – egy adekvát válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója „Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján” c. projektjével méretteti meg magát, melynek fő témája a radar alapú póz felismerő módszerek gyakorlatban történő alkalmazása, mint például a terrorizmus elleni küzdelemben, természeti katasztrófák utáni mentési műveletek során, vagy éppen az önvezető járművek megbízhatóságának és biztonságának javításánál.

A fő előnye a radar képalkotás használatának a hagyományos, kamera alapú módszerekkel szemben az, hogy a radart nem befolyásolják a látóviszonyok és az esetleges vizuális okklúziót okozó tárgyak.

Az International Science and Engineering Fair hatalmas mérföldkő a világ különböző országaiból érkező ifjú tehetségek, kutatók számára, hiszen lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák a nagyközönségnek kutatómunkájukat és kutatási eredményeiket.

Laskai Szilveszter és Vajda Ádám kiemelkedő tudományos projektjeit a Magyar Innovációs Szövetség támogatja, egyben bízva abban, hogy a két ifjú magyar kutató a világbajnokságon is nemzetközi sikert érhet el.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még