Időjárás

A Kékestetőről jelentjük: Nagy pelyhekben hullott a hó az ország legmagasabb pontján

Rák kialakulásához vezethet, ha túl sok gyorsételt eszünk

| Szerző: hirado.hu
Ez megmagyarázza a fiatalok daganatos megbetegedéseinek robbanásszerű növekedését.

Azt eddig is tudtuk, hogy a gyorsételek károsak az egészségre. Azonban tudósok most végre megtalálták az össszefüggést a rákos megbetegedések és a gyorséttermek kínálta fogások között is.

Egy szingapúri tanulmány a szervezetben a cukros és zsíros ételek lebontásakor felszabaduló vegyület, a metilglioxál hatását vizsgálta egy olyan génre, amely daganatok elleni küzdelemben segít.

A tudósok rájöttek, hogy a metilglioxál képes volt átmenetileg kikapcsolni a BRCA2-gén azon képességét, amely védi a szervezetet a rák kialakulása és növekedése ellen.

Azon személyeknél, akiknél BRCA-gének mutációja mutatható ki, vagyis örökletes BRCA(1-2) génmutáció-hordozók, számos daganat – leggyakrabban az emlőrák és a petefészekrák – kialakulásának lehetősége jelentősen megnövekedik.

Kapcsolódó tartalom

Az orvosok már évtizedek óta tudják, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása összefügg a rák sokkal magasabb kockázatával – még akkor is, ha az illető nem elhízott! –, de a pontos folyamat mindeddig ismeretlen maradt.

Az új tanulmány részben magyarázatot ad arra, hogy a fiatal, látszólag egészséges tinik körében miért terjedtek el annyira a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélben kialakuló daganatok.

A kutatócsoport azt is megjegyezte, hogy a tanulmány ellentmond egy régóta fennálló elméletnek, a Knudson-féle „két ütés elméletnek”, amely szerint a BRCA2-höz hasonló géneknek teljesen inaktívnak kell lenniük a szervezetben ahhoz, hogy növeljék a rák kockázatát.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock/Amani A)

Dr. Ashok Venkitaraman, a tanulmány szerzője és a Szingapúri Nemzeti Egyetem Rákkutató Központjának igazgatója a Medical News Todaynek nyilatkozva elmondta:

„A cukros és zsíros ételekben található metilglioxál a BRCA2 fehérje pusztulását okozza, és egyúttal csökkenti annak szintjét a sejtekben. Ez a hatás átmeneti, de elég hosszú ideig tarthat ahhoz, hogy gátolja a BRCA2 daganatmegelőző funkcióját.”

Megjegyezte, hogy jól dokumentált tény, hogy egyeseknél nagyobb a kockázata az emlő-, a petefészek-, a hasnyálmirigy- vagy egyéb rákos megbetegedések kialakulásának, mivel szüleiktől a rákmegelőző gén – a BRCA2 – hibás példányát örökölték.

Kapcsolódó tartalom

„A legújabb eredményeink azt mutatják, hogy az ilyen egyének sejtjei különösen érzékenyek a metilglikoxál hatására, amely vegyi anyag akkor keletkezik, amikor a sejtjeink lebontják a glükózt, hogy energiát termeljenek” – tette hozzá Dr. Ashok Venkitaraman.

Emellett elmondta, hogy a metilglikoxál magas szintje gyakori a cukorbetegeknél és a prediabéteszben szenvedőknél.

A kutatócsoport azonban leszögezte, hogy mivel a vizsgálatot nem embereken, hanem sejteken végezték, további kutatásokra van szükség a témában.

Az új tanulmány a múlt héten jelent meg a Cell című folyóiratban.

Ajánljuk még