Aktuális

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Az űrutazás fellegvárában jártak a magyar űrhajósjelöltek

| Szerző: hirado.hu
A HUNOR-program űrhajósjelöltjei az eddig felkészülésük során a lehető legközelebb kerültek a tűzhöz, az űrutazás fellegvárában, Houstonban tölthettek el egy hetet. Különleges útjukról, a kiképzésről árultak el részleteket a Kossuth Rádió Irány az űr! című adásában.

A HUNOR magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével – Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással – hangzott el beszélgetés a felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorában.

A napokban Amerikából hazaérkező magyar űrhajósjelöltek útjukról, illetve a kiképzésről árultak el részleteket. A szakmai útnak lényegében három fő pontja volt. Az első állomás Houston volt, ahol jártak a NASA bemutató központjában. Ekkor látogatták meg az Axiom Spacet is, ahol különböző teszteket végeztek el. Innen utaztak Philadelphiába, ahol a NASTAR központban centrifugaképzésen vettek részt. A centrifugaképzés során szimulálták, hogy pontosan milyen erőhatások érik az embert a felbocsátás során.

Az űrhajósjelöltek élményekkel telve jöttek haza. Schlégl Ádám úgy fogalmazott, hogy megdöbbentő volt élőben látni azt, amiről eddig csak tanultak. Kapu Tibor pedig mesélt arról is, hogy beléphettek abba az irányítóközpontba, ahonnan az Apollo–11-et is irányították. Úgy alakították ki, mintha az idő megállt volna 1969-ben. Később találkoztak két űrhajóssal is, akik fontos tanácsokkal látták el őket.

Ajánljuk még