Rendkívüli

Lezuhant egy nagy hatótávolságú bombázó Oroszországban

Kiderült, mivel jelentkezik legközelebb Bíró Ada, a Delta MI alkotta műsorvezetője

Új részekkel jelentkezik vasárnap délutánonként a Delta. A tudományos-ismeretterjesztő sorozat következő adása a hullámokról szól. Illényi Katica tereminen játszik a nézőknek, Fejős Ádám szökőár „áldozata” lesz, és Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott képi és nyelvi modell tudományos érdekességekkel jelentkezik.

A Delta második epizódja a „hullám” fogalmának különböző vetületeit vizsgálja. A virtuális teret kihasználva ezúttal pár pillanat alatt juthatnak el a nézők egy afrikai szafariról a napsütötte strandon át egy cunami által pusztított partvidékre.

Kapcsolódó tartalom

A helyszíneket a műsorvezető, Fejős Ádám idegenvezetésével fedezhetik fel. A házigazda a zenei tehetségét is megmutatja: egy nyugat-afrikai djembe nevű ütőshangszeren illusztrálja a hanghullámok keletkezését és terjedését, valamint egy másik érdekes hangszert, a teremint is kipróbálja.

Az epizódban Illényi Katica az egyik első elektronikus hangszer, a teremin működését mutatja be. A Liszt Ferenc-díjas hegedű- és tereminművész, érdemes és kiváló művész érintés nélkül képes megszólaltatni különleges hangszerét. A vendégektől megtudhatják az érdeklődők, hogy mekkora volt a legnagyobb vízparti hullám, milyen jövőbeli változásokat hoztak a fizikában a gravitációs hullámok, minek köszönhető, hogy látjuk a színeket vagy éppen a televíziós műsorokat, és milyen szerencsétlenség tette szükségessé az Ishihara-tesztet.

A tudományos világ aktualitásaival ezúttal is Bíró Ada, a nyelvi- és videómodell várja a nézőket a Delta-hírekben. A hazai televíziózásban jelenleg egyedülálló technológia alkalmazásával a készítők a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg Fejős Ádám állandó műsorvezető társát. Ada megjelenésével a Delta már nemcsak a tudományról szól, hanem maga a műsor is egy modern tudományt használ és fejleszt.

Delta – vasárnaponként 16:10-től a Dunán.

Kapcsolódó tartalom

Fotók forrása: MTVA

Ajánljuk még