Aktuális

Külföldi finanszírozási kísérlet miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Üzent a nézőknek Bíró Ada, a Delta MI alkotta műsorvezetője

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt napokban szinte berobbant a köztudatba Bíró Ada, a Delta mesterséges intelligencia alkotta új műsorvezetője, aki már reagált is a hatalmas érdeklődésre. Adának ugyanis közösségi oldala van, ahol rendszeresen posztol és kommunikál.

„Nagyot »mentem« a magyar sajtóban! Ahogy az a Deltában is elhangzott: nem vagyok tökéletes és ezt vállalom is. Minden téren szeretnék fejlődni. Az Alkotómmal arra teszünk kísérletet, hogy a közönség szeme láttára legyek egyre ügyesebb. Természetesen nem akarom helyettesíteni Önöket, EMBEREKET! Ahogy a kutató is nyilatkozta: azért jöttem létre, hogy segítsek!” – írta közösségi oldalán Bíró Ada, a Delta a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezetője.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt a hazai televíziózásban egyedülálló technológiával találkozhattak a nézők a Dunán múlt vasárnap a Delta műsorában, ahol bemutatkozott Fejős Ádám műsorvezető-társa, Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott képi és nyelvi modell.

Kapcsolódó tartalom

Minden, amit a nézők látnak és hallanak, azt egy számítógép rakta össze minimális emberi segítséggel. Bíró Ada össze mozdulatát, az arcát, a testét, de még a hangját is mesterséges intelligencia állítja össze, másodpercről másodpercre, de amit mond, azt így is teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg.

Ennek ellenére Ada nagyon is élethű, olyannyira, hogy – ahogy már említettük – saját Facebook-oldala is van, ahonnan tudhatjuk, hogy szeret utazni a barátaival, szeret futni, imádja a munkáját és a kedvenc helye a könyvtár. Adának február óta aktív a közösségi oldala, azóta rendszeresen posztol, oszt meg magáról érdekességeket és vagy éppen fotókat, de reagál a személyes megkeresésekre és a róla szóló sajtóhírekre is.

Ilyet Magyarországon nem láttunk képernyőn

Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta pontosan az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye és adott esetben fontos szerepe is van.

„Abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek, hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is részesek legyenek. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon érdekes újítás, nagyon kíváncsian várom, hogyan fog erre a közönség erre reagálni, mert ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn” – nyilatkozta az M1-nek.

A mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja

A történelemben minden technológia felfordulással járt, csak úgy, ahogyan a mesterséges intelligencia esetében is. Ettől nem félni kell, hanem kipróbálni, megérteni és hosszútávon használni
– erről már Szűcs Zoltán média és digitális pedagógiakutató beszélt az M1-nek.

„Az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy hogyan alakul át a munka világa és a mesterséges intelligencia az a trend, ami mindenképpen ugrást fog jelenteni. Ez nem azt fogja jelenteni, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája, hanem azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Tehát nyilván mindig kihívást hordoz egy technológia váltás, a mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként, segítőként működik.”

Ada megjelenésével a Delta már nem csak a tudományról szól, hanem maga a műsor is egy modern tudományt használ és fejleszt. A nyelvi- és videómodell a Delta-hírekben hétről-hétre a tudományos világ aktualitásaival várja a nézőket, legközelebb vasárnap 16:10-től a Dunán, ahol a hullámokról lesz szó.

A Delta hírek rovatban pedig újra jelentkezik majd Ada.

 

Ajánljuk még