Aktuális

Mulatási! Videón, ahogy a kézislányok az öltözőben ünneplik az olimpiai kvótát

Ma is csupa rejtély a Földünk legsötétebb helye, ahol kevesebb ember járt, mint a Holdon

| Szerző: hirado.hu
A világ legmélyebb pontja minden gond nélkül képes lenne elnyelni a Mount Everestet.

A világon található óceánok átlagos mélysége körülbelül 3682 méter, azonban van egy pont, ahol az óceánfenék körülbelül háromszor mélyebben található. Az óceán legmélyebb pontja Challenger Deep néven ismert, és a híres Mariana-árokban található a Csendes-óceán nyugati részén.

Kapcsolódó tartalom

A terület három mélyedésre oszlik, amelyek közül egy 2021-es felmérés szerint a keleti medencében található a legmélyebb pont, 10 935 mélységben.

Az árok olyan mély, hogyha belehelyeznénk, a Mount Everestet könnyedén ellepné, sőt több mint 2084 méterrel feküdne a hullámok alatt.

A különleges hely a Callenger Deep expedícióról kapta a nevét, melyben 1960-ban Jacques Piccard oceanográfus és Don Walsh haditengerész elérték a rekord mélységű árok alját.

A második „látogató” James Cameron filmrendező és felfedező volt, aki több mint hat évtizeddel később kereste fel a Challenger Deepet.

A felfedező egy általa tervezett tengeralattjáróval kísérelte meg a lejutást 2012-ben. A kísérlet sikeres volt, Cameron 2 óra 36 perc alatt ereszkedett az árok mélyére.

Sokan úgy gondolnák, hogy a helyen a hihetetlen mélység és sötétségnek köszönhetően alig van élet. Azonban Cameron elmondása szerint az árok valójában hemzseg a különféle létformáktól, valamint több olyan élőlény is megtalálható ezen a helyen, amelyeket eddig sehol máshol nem láttak.

Kapcsolódó tartalom

Sajnos, már a világ legmélyebb pontján is megtalálhatóak a szennyezés nyomai. Az egyik expedíció során még egy sörösüveg is előkerült, ami bizonyítja, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni az óceánok és a környezet védelmére.

Forrás: iflscience

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert)

    

Ajánljuk még