Fontos

Jeruzsálemből jelentjük: Izraelben az emberek az óvóhelyeken ülve, a tévében figyelték, ahogy a Vaskupola elhárítja az iráni csapásokat

Robotkutyákat küldenének a Holdra

Robotkutyákat tanítanak a Hold és a Mars felszínén való járásra az amerikai Oregon állam hegyvidékén. A kutatócsoport az Amerikai Űrkutatási Hivatallal és több neves egyetemmel együttműködve dolgozik. Céljuk, hogy a következő években a robotokat a Holdra küldjék, ahol azok minden korábbinál több adatot gyűjthetnek.

Négylábú robotkutya mozgását figyelik a tudósok az Oregon állambeli Mount Hood vulkán gleccserén, 2800 méteres tengerszint feletti magasságban.

Kapcsolódó tartalom

A Spirit névre keresztelt robotot a Hold és a Mars szélsőséges körülményeit szimulálva szeretnék arra megtanítani, hogyan birkózhat meg a nehéz és változó talajviszonyokkal. A munkában a NASA mellett több egyetem kutatói is részt vesznek, mert ez a különleges eszköz jelentősen segítheti a tudományos kutatómunkát.

A csapat azért van most itt, mert ezeket a kutyákat használjuk majd a járófelület tulajdonságainak méréséhez. A robot minden lépésével képes érzékelni a mechanikai ellenállást a lábával, úgy, ahogyan az ember is. A tudósok értékelik ezeket az adatokat, így több dolgot is megtudhatunk majd az égitestek felszínéről” – mondta az Oregoni Állami Egyetem tudósa.

A szakemberek azonban nem állnak meg egyetlen ilyen robot fejlesztésénél.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal megbízásából már egy új, több millió dolláros együttműködésre is van szerződés, hogy bionikus robotokat fejlesszenek a Holdra.

Nagyon újszerű dolgot teszünk. A robot minden lábát talaj- vagy törmelék-érzékelővé szeretnénk alakítani, hogy a robot minden lépésénél információkat gyűjtsön az ottani környezetről” – tette hozzá a Dél-kaliforniai Egyetem professzora.

Kapcsolódó tartalom

Hasonló négylábú, távvezérelt robotokat már láthattunk korábban is. A kutyára hasonlító gépeket rengeteg szerepkörben tesztelték: bemutatkoztak járőrként az amerikai rendőrség szolgálatában is. De tűzoltási, felderítési és mentési célú robotokat is mutattak már be az elmúlt években.

Ajánljuk még