Megrázó

Már két halottja van a ráckeresztúri légibalesetnek

Csaknem kétezer évvel a vulkán pusztítása után kerültek elő a csodálatos freskók

| Szerző: hirado.hu
Szenzációs leletekre bukkantak a régészek a csaknem kétezer éve elpusztult olaszországi Pompejiben. A város maradványainak takarítási és megerősítési munkálatai közben kiváló állapotban lévő freskók kerültek elő, amelyek görög mitológiai alakokat ábrázolnak. Most megerősítik a hátoldalukat, a képekhez tartozó falakat pedig állványokkal támasztják alá.

Csak romok maradtak Pompejiből, miután 79-ben a Vezúv egy nap alatt elpusztította. A vulkán kitörését követően több méter vastag hamu és láva temette el a Nápoly közelében fekvő várost, csak a 16. században találtak rá először néhány maradványra. A régészek azóta sorra fedeznek fel újabb és újabb leleteket, amelyekkel egyre nagyobb betekintést kaphatunk a csaknem 2000 évvel ezelőtt ott lakók életéről.

Kapcsolódó tartalom

A lenyűgöző építészeti felfedezések mellett most ezekre a jó állapotú freskókra bukkantak a tavaly feltárt, úgynevezett fekete teremben.

„A falakat feketére festették, hogy az olajlámpák füstje ne látszódjon a falakon. Az emberek napnyugta után itt találkoztak, vacsoráztak; a lámpák pislákoló fényénél úgy tűnt, mintha mozognának a képek” – magyarázta Gabriel Zuchtriegel, a Pompei Régészeti Park igazgatója.

A szakértők szerint a mintegy 15 méter hosszú, 6 méter széles helyiség egy elegáns, kifinomult banketterem lehetett. Erre utal a freskók művészi minősége, valamint a témaválasztás is. A trójai háború és a görög mitológia ismert alakjai segítették az összegyűltek közti párbeszédet.

„Ezeken az alkalmakon a múltról, a mítoszokról és egymás életéről beszélgettek az emberek. Itt van például egy isteni pár: Heléna és Párisz, más néven Alexander. A kép jó lehetőséget ad, hogy megvitassuk a pár szerelmét, a történetüket, hogy milyen szerepük lehetett a trójai háború kitörésében” – magyarázta a szakember.

Kapcsolódó tartalom

A falakon látható még Apollón is, amint megpróbálja elcsábítani Kasszandrát. A mítosz szerint a nő visszautasította az isten közeledését, amiért a férfi megátkozta azzal, hogy többé senki ne higgyen a figyelmeztetéseinek.

Az értékes freskókat egy nagyobb ásatási programban fedezték fel. Hátoldalukat ragasztóval erősítik meg és a falakat állványokkal támasztják alá.

A szakemberek célja, hogy minél biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegyék a világörökség részeként is nyilvántartott Pompeji városának maradványait. A régészek már a település számos részét feltárták, köztük házakat, villákat, színházat, középületeket, de több tárgyat is találtak. A maradványokat minden évben turisták milliói látogatják.

Ajánljuk még