Aktuális

A BRFK közölte, miért volt lövöldözés hallható a fővárosban az éjjel

Japán űrhajós lesz az első nem amerikai asztronauta a Holdon

Japán űrhajós lesz az első nem amerikai asztronauta, aki landolhat a Holdon az Egyesült Államok tervezett Hold-missziójában – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, miután szerdán a Fehér Házban fogadta Kisida Fumio japán miniszterelnököt.

Washingtoni sajtótájékoztatóján a két vezető azt hangsúlyozta, hogy országaik között az együttműködés annyira szilárd és széles körű, hogy az űrig is elér. Közös közleményükben úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok és Japán vezető szerepet játszik a Naprendszer feltárásában és a Holdra való visszatérésben.

A NASA és Japán tudományos és technológiai minisztériuma megállapodást írt alá arról, hogy az Egyesült Államok lehetőséget ad majd két japán űrhajósnak arra, hogy a Holdon landoljon a jövőbeli Artemis-missziók során. Ennek időpontjáról a NASA dönt majd, de a hírek szerint az első japán űrhajóst már hamarosan kiválasztják a feltehetően 2028-ban vagy később megvalósuló küldetésre.

Kapcsolódó tartalom

A lehetőségért cserébe Japán vállalja, hogy az amerikai vezetésű missziókhoz holdjárót biztosít, amelynek fejlesztésén a Toyota autógyártóval közösen dolgoznak. A második japán űrhajóst majd a jármű Holdra érkezésével összhangban fogják kiválasztani. A Lunar Cruiser elnevezésű holdjárót a tervek szerint 2031-ben indítják útnak, és 10 évig működhet a Holdon.

A két ország közötti űrkutatási együttműködés új fejezetéhez értünk – fogalmazott Bill Nelson, a NASA munkatársa washingtoni sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok most már nem egyedül fog a Holdon járni, hanem ezt Japánnal együtt fogja megtenni.

Az Artemis Hold-programmal az Egyesült Államok 2026-ban tervez ismét amerikai űrhajósokat eljuttatni a Holdra több mint 50 évvel az Apollo-missziók után.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még