Aktuális

Itt követheti élőben a teljes napfogyatkozást!

Már csak pár óra van hátra a teljes napfogyatkozásig

| Szerző: hirado.hu
Ma teljes napfogyatkozás lesz látható, amit a szerencsés lakosok az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein csodálhatnak meg. Az égi jelenséget Magyarországon az érdeklődők élő közvetítésben figyelhetik.

Frissítés: ide kattintva követjeti a teljes napfogyatkozást.

Kapcsolódó tartalom

Teljes napfogyatkozás lesz az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein hétfőn. Bár a különleges égi jelenség hazánkban nem lesz látható, az érdeklődők az interneten követhetik a lélegzetelállító eseményt, amit többek között a NASA, a Space.com, az Exploratorium és a Time and Date is élőben közvetít.

Magyar idő szerint 18:30 és 21:55 között érdemes figyelni a közvetítést,

de a pontos adás az idősávon belül változik, mivel a közvetítés helyétől is függ, hogy ott mikor látható a körülbelül 2,5-4 perces jelenség.

Teljes napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld felszínének egy adott területéről nézve a Hold elhalad a Nap és a Föld között, a megfigyelő számára eltakarva a Napot.

Magyarországon legutóbb 1999-ben lehetett megfigyelni teljes napfogyatkozást, a legközelebbi pedig 2081-ben lesz. Részleges napfogyatkozásra azonban már nem kell sokat várni hazánkban sem, 2025. március 29-én ugyanis az Afrika északi területén és Oroszország északi területén megfigyelhető teljes napfogyatkozás Magyarországon részlegesen látható lesz.

Forrás: National Geographic; Space.com

Ajánljuk még