Aktuális

Hajtóvadászat! Szökésben a férfi, aki hátba szúrt egy utast a metrón

Különös karikák jelentek meg az égen, de van magyarázat

Egyesek a gravitáció elől megszökni próbáló hulahoppkarikáknak, mások repülő medúzáknak látják.

Ritka vulkanikus jelenségnek lehetnek tanúi azok, akik a napokban Szicíliába látogatnak. Az Etna ugyanis szerda óta minden nap füstkarikák százait pöfékel ki magából. Szakértők szerint a kontinens legnagyobb aktív vulkánja jelenleg biztonságosan látogatható.

Egyesek a gravitáció elől megszökni próbáló hulahoppkarikáknak, mások repülő medúzáknak látják az Etnából felszálló füstgyűrűket.

„Néhány nappal ezelőtt egy új kráter alakult ki a csúcs délkeleti oldalán. Tökéletes kör alakú szájának köszönhetően vulkáni füstgyűrűk jönnek létre a levegőben. Ez nem mindennapi látvány” – mesélte egy helyi idegenvezető.

Az úgynevezett vulkáni örvénygyűrűk kürtőkből felszabaduló gázok és gőz elegyéből keletkeznek.

Kapcsolódó tartalom

Nem meglepő módon mágnesként vonzzák a turistákat az amúgy is népszerű látványosságként ismert Etnához. A füstkarikákat pöfékelő tűzhányó Európa legnagyobb aktív vulkánja, szakértők szerint azonban a ritka jelenség nem jár együtt fokozott vulkáni tevékenységgel, ezért jelenleg bárki szabadon gyönyörködhet a pipázó hegy látványában.

Az Etnából most naponta akár több ezer kör alakú felhő is felszabadulhat. Nincs még egy vulkán a földön, amely erre ilyen nagy számban képes lenne, ezért az itt élők a Gyűrűk Hölgye nevet adták az olasz csizma orránál, Szicília északkeleti partján terpeszkedő, több mint 3000 méteres óriásnak.

Ajánljuk még