Baleset

Összeütközött egy vonat és egy autó Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, hárman meghaltak

Itt nézheti vissza a teljes napfogyatkozást!

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok 15 államában készülnek a hétfői teljes napfogyatkozásra. A nem mindennapi jelenséget hazánkból online tudja követni. Magyar idő szerint 18:33 és 21:55 között volt érdemes figyelni a közvetítést, melyet most visszanézhet. Cikkünk frissült.

Teljes napfogyatkozás lesz az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein hétfőn. Bár a különleges égi jelenség hazánkban nem lesz látható, az érdeklődők az interneten követhetik a lélegzetelállító eseményt, amit többek között a NASA, a Main Egyetem élőben közvetít.

A természeti jelenséget először Texas államban lehet majd megfigyelni, ahol helyi idő szerint hétfőn fél 2-kor éri el a teljességet mintegy négy és fél percen keresztül. A Hold árnyéka bő egy órával később Maine államnál hagyja el az Egyesült Államok területét.

Magyar idő szerint 18:30 és 21:55 között érdemes figyelni a közvetítést,

de a pontos adás az idősávon belül változik, mivel a közvetítés helyétől is függ, hogy ott mikor látható a körülbelül 2,5-4 perces jelenség.

Oldalak, amelyeken online követheti a napfogyatkozást:

A Skywatching weboldala, a Timeanddate.com végéig közvetíteni fogja a napfogyatkozást.

A NASA oldalán a közvetítés hazai idő szerint este 19:00 és 21:00 óra között lesz látható. A közvetítés alatt a NASA szakértői is megszólalnak és a napfogyatkozás útvonalán számos helyszínről távcsöves felvételeket is láthatnak majd a nézők.

A Maine Egyetem élő közvetítése a sztratoszférából teljesen új szintre emeli a napfogyatkozás megtekintését.

Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok területének nagy részén látható lesz, Los Angelesben a Nap mintegy felét foglalja majd el a Hold, ahogy Miamiban is. A fővárosban Washingtonban csaknem 90 százalékos lesz.

A teljes napfogyatkozás sávjába eső területen mintegy 44 millió ember él, és jelentősen megnövekedett turizmusra számítanak, komoly bevétellel. A legtöbben, mintegy egymillióan Texast választják, ahol leghosszabb ideig lesz észlelhető a napfogyatkozás.

Az Egyesült Államok területének jó részén áthaladó teljes napfogyatkozás, amelynek sávja a nyugati parttól és keleti partig húzódott, legutóbb 2017-ben volt. A két partvidéket érintő hasonló jelenség legközelebb 2045-ben lesz. Ugyanakkor az ország kisebb területeit érintő teljes napfogyatkozás 2033-ban Alaszkában lesz látható, majd 2044-ben Montanában, valamint Észak-Dakota államban.

Ajánljuk még