Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Sikeres próbarepülést hajtott végre csütörtökön a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétája: a „csillaghajó” ezúttal minden korábbinál messzebbre jutott, ám küldetése utolsó szakaszában, már a Földre való visszatérése során megsemmisült – közölte az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő cég.

A repülés élő internetes közvetítése során a cég kommentátorai elmondták: a SpaceX Starbase nevű, a texasi Boca Chica település melletti indítóállásáról felbocsátott rakéta egyórás űrrepülés után, tervezett vízre érkezésének helyszíne, az Indiai-óceán felett lépett vissza a légkörbe hiperszonikus sebességgel, amikor az irányítóközpont elvesztette vele a kapcsolatot. Néhány perccel később a SpaceX megerősítette, hogy az űrhajó „elveszett”, azaz a légkörben feltehetően elégett vagy darabjaira hullott, esetleg az óceánba zuhant.

A csütörtöki kísérlet mérföldkőnek számít, mivel a Starship újabb próbarepülésének számos kitűzött célját teljesítette. Tisztázatlan okból azonban a SpaceX kihagyta a kísérlet egyik fő célját, és nem próbálta újraindítani az űrben a Starship egyik Raptor hajtóművét, ami a cég vezetése szerint kulcsfontosságú lenne a jövőbeli, teljes sikerhez.

Elon Musk a szintén tulajdonában álló X közösségi oldalon gratulált csapatának, és azt írta:

„A csillaghajó elviszi az emberiséget a Marsra”.

A cégnek Bill Nelson, a NASA vezetője is elismerését fejezte ki az X-en a „sikeres tesztrepüléshez”.

A világ valaha épült legnagyobb és legerősebb űrrakétája messze felülmúlta két korábbi teljesítményét: az első próbarepülésen, tavaly áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel, majd a 2023 novemberében tett újabb kísérlet során nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó űrhajóval. A gyorsítórakéták akkor már leváltak, amikor felrobbantak.

Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

A New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 121 méteres, kétfokozatú rakéta kapacitását száz emberre tervezték. A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

Kiemelt kép:  Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Starship (Csillaghajó) nevű rakétáját a Texas állambeli Boca Chicában működő indítóállomáson 2024. március 14-én. Az Elon Musk vezette SpaceX űrrakétájának ez a harmadik tesztrepülése, az első és a második próbarepülés során a rakéta felrobbant. (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)

Ajánljuk még