Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Elhalasztották a Nemzetközi Űrállomásra induló amerikai-orosz személyzet startját

Időjárási problémák miatt szombaton elhalasztották a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló új személyzet startját – közölte az amerikai űrügynökség, a NASA.

A beszámoló szerint a felszállást, amelyet eredetileg szombat estére terveztek, egy nappal elhalasztották. Az új indítást vasárnap – hely idő szerint 22 óra 53 percre, (magyar idő szerint hétfő 4 óra 53 percre) tűzték ki.

Kapcsolódó tartalom

A három amerikai űrhajósból és egy orosz kozmonautából álló Crew-8, az ISS-re a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból száll fel.

A Crew Dragon kapszula fedélzetén a NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós tartózkodik majd. Mindannyian hat hónapot töltenek a világűrben, ahol kutatásokat végeznek.

Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez lesz a harmadik űrutazása az ISS-re. Az űrállomáson jelenleg hétfős legénység tartózkodik.

Az ISS azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A NASA SpaceX Dragon Endeavour űrhajója, amely a nyolcadik legénységet (Crew-8) szállítja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont indítóállásán Floridában, 2024. március 2-án (Fotó: EPA/Cristobal Herrera-Ulaskevich)

Ajánljuk még