Baleset

Egy kamion a szalagkorlátnak ütközött, lezárták az autópályát

Keményebben landolt az Odüsszeusz mint várták, legalább egy lába eltört

| Szerző: hirado.hu
A szakemberek szerint landoláskor legalább egy lába eltört az Intuitive Machines nevű amerikai magánvállalat holdszondájának, az Odüsszeusznak. Az űrszonda magyar idő szerint február 23-án hajnali fél egy körül landolt a Holdon, de a navigációs berendezés meghibásodása miatt a leszállás nem volt zökkenőmentes.

Az Odüsszeusz, az Intuitive Machines nevű amerikai magánvállalat holdszondája a landolás során több nehézséggel is megküzdött, többek között egy eltört lábbal.

Az Odüsszeusz magyar idő szerint február 23-án hajnali fél egy után néhány perccel leszállt a Hold déli pólusának a közelében, és ezzel az első amerikai sikeres Holdra szállást hajtotta végre az Apollo–17 1972-es küldetése óta. Az űreszközt a leszállást megelőző nap indították útnak a floridai űrközpontból, a SpaceX amerikai űrhajózási vállalat hordozórakétájával.

Az Odüsszeusz földet érése azonban nem volt egyszerű. A navigációs berendezés meghibásodása miatt a hatlábú űreszköz a tervezettnél nagyobb sebességgel landolt.

„A futómű vitte el a terhelés nagy részét, és eltörtünk egy vagy két lábat” – közölte Steve Altemus, az Intuitive Machines vezérigazgatója és társalapítója.

Az űreszköz két másodpercre egyenesen megállt a nagyjából 12 fokos lejtésű terepen, de utána megbillent és mintegy 30 fokot dőlt, mielőtt stabilizálta magát.

A dőlésszög miatt az Odüsszeusz egyik antennája nem tudott kommunikálni a Földdel, és a legfelső napelem is árnyékba került.

Kapcsolódó tartalom

Az űrszonda másik antennája viszont a landolás után több képet és tudományos adatot is továbbított, a szakemberek ebből állapították meg, hogy a szerkezet egyik lába eltört a landoláskor.

Az űrszonda egy EagleCam nevű hasznos terhet szállított. A kamerarendszert úgy tervezték, hogy körülbelül 30 méteres magasságban automatikusan bekapcsoljon és leválassza magát az űrszondáról, fotókat készítve a leszállás utolsó fázisáról. A csapat a navigációs problémák miatt úgy döntött, a leszállás után is bekapcsolva hagyja az EagleCamet, ami jelenleg négy méterre van az Odüsszeusztól.

Az EagleCamből egyelőre nem sikerült adatokat kinyerni, de a kutatók dolgoznak a hiba elhárításán, hogy további információkat nyerhessenek az Odüsszeusz állapotáról.

Az Odüsszeusz fő célja a tudományos kutatás. A szonda fedélzetén lévő berendezések a környezet jellemzőit tanulmányozzák, például azt, milyen hatást gyakorol az űridőjárás a felszínre. Az űreszköz küldetése szorosan kapcsolódik a NASA 2026 őszére tervezett Artemis–3 missziójához, amelynek keretében ismét embert küldenének a Holdra, ahová utoljára 1972-ben léptek amerikai űrhajósok.

Forrás: Space.com

Ajánljuk még