Aktuális

Tízezrek akarják látni Szoboszlaiékat: elkezdődött a jegyértékesítés, de többórás sorban állás várhat a szurkolókra

Évszázadok óta hever a tenger mélyén, most expedíció indul a felkutatására

| Szerző: hirado.hu
A kolumbiai kormány bejelentette: mélytengeri expedíciót tervez a 18. században a Karib-tengeren elsüllyedt San José gálya vizsgálatára.

A kolumbiai kormány bejelentette: mélytengeri expedíciót tervez a 18. században a Karib-tengeren elsüllyedt San José gálya vizsgálatára – számol be az AP. A 600 méteres mélységben nyugvó roncsnál első körben azt tervezik felmérni, hogy mely darabjai lehetnek alkalmasak a kiemelésre.

A hajót 2015-ben találták meg kolumbiai kutatók, azóta komoly jogi és diplomáciai feszültség alakult ki a roncs tulajdonjoga körül. A maradványok pontos helye kolumbiai államtitok, az ország a tervek szerint 2024-ben 4,5 millió dollárt fektet majd be a 62 ágyús, háromárbocos gálya kutatásába – írja a National Geographic. 

Az expedíció az időjárási viszonyoktól függően tavasszal indulna, a vizsgálatot robotizált tengeralattjáróval végeznék. Az érintett eszköz 1500 méteres mélységig képes hatékonyan merülni.

Kapcsolódó tartalom

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai ára több milliárd dollárra rúghat.

Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók „Szent Gráljának” tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között folyó jogi csaták középpontjában áll – írta az MTI egy korábbi cikkében.

Kapcsolódó tartalom

Kolumbia kormánya csütörtökön közölte, hogy hivatalosan is eljárást indított a Sea Search Armada ellen. Az amerikai cég 10 milliárd dollárt, azaz a feltételezett kincs értékének 50 százalékát követeli, amiért állítása szerint már 1982-ben felfedezte a roncsot – számolt be a történtekről a National Geogrpahic.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még