Aktuális

Még a kerék is kitört: autó ütközött kamionnal Biatorbágynál

Történelmi leletre bukkantak a lerombolt apátság területén

| Szerző: hirado.hu
Több mint ezer sírhelyet és egy ezerkétszáz éves falu maradványait tárták fel régészek Franciaországban, a Beaumont-lès-Tours-i apátság helyén. Az apátság a francia forradalom idején sérült meg, később, a 19. század elején pedig teljesen lebontották. Kisebb ásatásokat már végeztek a területen, de most először tárták fel az apátság teljes egészét.

Kapcsolódó tartalom

Régészek több mint ezer sírhelyet és egy 1200 éves falu maradványait tárták fel egy középkori francia apátság temetőjében végzett ásatáson.

A Beaumont-lès-Tours-i apátság a francia forradalom idején rongálódott meg. Ez az ásatás volt az első alkalom, hogy az apátságot teljes egészében feltárták, új információkat szolgáltatva a kolostor fejlődéséről.

Az apátságot 1002-ben alapították. Gyorsan növekedett, és a tartomány legnagyobb kolostorává vált, de 1789-ben, a francia forradalom közepette az állam lefoglalta az apátságot és a hozzá tartozó földeket, és a Beaumontban maradt 46 apácát elűzték.

A templomot és a hozzá tartozó épületeket végül a 19. század elején lebontották.

Az apátság feltárását 2022 szeptemberében kezdték meg, és a leletek kiemelése tavaly év végén fejeződött be.

„Mivel egyedülálló együttesről van szó, igyekeztünk az apátság minél több elemét feltárni: a teljes templomot, az összes melléképületet, az apátsági lakásokat, a refektóriumot, a konyhát, a mosdókat, a szalont, a pincét, a kemencéket, a ciszternákat, még a szeméttárolókat is” – mondta Philippe Blanchard, a feltárás vezető régésze. „Több mint ezer sírt találtunk különböző korszakokból, valamint a belmoni falu tárgyi bizonyítékait is feltártuk” – tette hozzá.

A temető is nőt az évszázadok során, az apácákat, dolgozókat, de magas rangú egyházi képviselőket is eltemettek a területen.

„Tudjuk, hogy 1563-ban pestisjárvány tört ki. Egyazon héten kilenc apáca – közülük kettő egyazon napon – hunyt el, őket mind ugyanabba a sírba temették” – magyarázta a régész.

A csapat a több mint egy évig tartó terepmunka után az összes leletet és csontvázat egy laboratóriumba szállította, ahol már zajlanak az átfogó vizsgálatok, hogy többet tudjanak meg a feltárt leletekről.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Live Science

Ajánljuk még