Aktuális

Négy síelő vesztette életét egy lavinában

Rövidebb lesz az Odysseus missziója a tervezettnél

A tervezettnél hamarabb, öt nap után befejezi működését az Odysseus űrszonda, ötven év után az első amerikai űreszköz, amely leszállt a Holdra – jelentette be hétfőn a missziót működtető magáncég, az Intuitive Machines.

A magán űripari vállalat holdraszállási programját támogató NASA az Odysseus hét-tíz napos működésére számított, ehelyett várhatóan már kedden megszakad a kapcsolat a leszállóegységgel. A missziót irányító szakemberek egyelőre nem tudták megmondani, hogy mennyi tudományos adatot veszítenek a küldetés megrövidülése miatt.

Kapcsolódó tartalom

A küldetés megrövidüléséről szóló bejelentésre azt követően került sor, hogy a cég illetékesei elismerték: a kockázatot vállalva lerövidítették a leszállóegység repülés előtti tesztelését, hogy időt és pénzt takarítsanak meg. Emellett arról is tájékoztattak, hogy a vállalat mérnökei hibáztak az Odysseus landolásának előkészítésekor, ugyanis indulása előtt nem oldották ki az eszköz navigációjában fontos szerepet játszó lézeres távolságmérő manuális biztonsági zárját, így az a leszálláskor használhatatlan volt.

A navigációs probléma miatt, melyet röviddel a landolás előtt vettek észre, az Odysseusnak még egyszer meg kellett kerülnie a Holdat, hogy a repülésirányítás időt nyerjen a leszállás biztosításához. Végül a NASA kísérleti rendszerét használták a landoláshoz. De azt még meg kell majd állapítani, hogy ennek volt-e valamilyen szerepe abban, hogy a szonda az oldalára bukva ért Holdat.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája által készített friss képek szerint az Odysseus másfél kilométerre fekszik a tervezett leszállóhelytől, a Malapert A kráter környékén.

Kapcsolódó tartalom

Az Intuitive Machines korábban elmondta, hogy az Odysseus hat lábának egyike egy sziklába akadt a csütörtöki landoláskor, és ez okozta a felborulását. A kedvezőtlen landolásban ugyanakkor szerepe lehetett annak is, hogy a leszálláskor az űreszköz a tervezettnél kétszer nagyobb sebességgel közelítette meg a Hold felszínét.

Az oldalán fekvő Odysseus energiaellátását korlátozza, hogy nem éri elég napfény a napelemeit. Két antennája pedig a talaj felé fordul, ami akadályozza az űreszközzel történő kommunikációt.

A houstoni székhelyű Intuitive Machines hétfői közleményében azt írta, hogy amíg a leszállóegység napelemei energiát adnak, gyűjtik a közvetített adatokat, és számításaik szerint öt nappal a leszállás után, kedden szűnik meg a kapcsolat.

Kapcsolódó tartalom

Az Intuitive Machines mintegy 100 millió dollárt (36 milliárd forintot) költött a leszállóegységre, és 118 millió dollárt (42 milliárd forintot) kapott a NASA-tól a CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében, amelyet magánvállalkozások Hold-misszióinak támogatására indítottak.

Több mint ötven év után az Odysseus volt az első amerikai holdra szálló egység, amely eljutott a Föld kísérőbolygójára.

Ajánljuk még