Baleset

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler az autópályán

Ritka leletet sodort partra a folyó

| Szerző: hirado.hu
Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

Római kori temetkezési oltárt találtak részben betemetve az olaszországi Torree folyó medrében, San Vito al Torre település területén – számol be a Heritage Daily. A leletre egy helyi lakos, Ervino Silvestri bukkant, és azonnal értesítette a hatóságokat.

Az ABAP FVG Főfelügyelőség régészei ásatássorozatot végeztek, hogy ne csak az emlékművet szabadítsák ki, hanem további információkat gyűjtsenek a környező lelőhelyről.

Az előzetes vizsgálatok szerint az oltár a császárkorra (időszámítás előtt 31.–időszámítás szerint 476.) datálható, a tárgy a jobb felső sarkát kivéve szinte teljesen ép

írja a National Geographic. 

Az oltár hátsó, durván faragott és kissé sérült oldalának egyes részei leperegtek, a szakértők szerint azért, mert hosszú ideig ki voltak téve a folyó vizének. Az elülső oldalon egy öntött keretben elhelyezett felirat található, amely a gen Apinia feliratra, egy régi családi rendszerre utalva. A gens egy tágabb családi rendszer volt a rómaiaknál, amelynek tagjai ugyanazt a családi nevet, azaz nomen gentiliciumot viselték, és egy közös őstől származtak – írják a cikkben.

Kapcsolódó tartalom

Az egyik oldalon egy Erotész képét láthatjuk, egy szárnyas istent, akit az ókori görög mitológiában jellemzően a szerelemmel hoztak összefüggésbe. Az Erotész figura egy talapzaton áll, és egy felfordított fáklyát és egy mákvirágot tart a kezében, mindkettő az örök álom szimbólumaként ismert.

A régészek arról tájékoztattak, hogy a környéken végzett feltárás során egy kő urnát, két mészkő alapot, több csempe- és tégladarabot, valamint egy mészkőlapot is találtak.

Ajánljuk még