Aktuális

A kutatókat is alig merték elhinni, amit az óceán mélyén találtak

A kutatók is alig merték elhinni, amit az óceán mélyén találtak

| Szerző: hirado.hu
A Chile partjainál mélytengeri kutatók több mint száz, a tudomány számára teljesen új fajra bukkanhattak.

Az élőlényeket a tengerszint alatt 3530 méter mélyen fedezték fel a Chile és a Húsvét-sziget között húzódó, 2900 kilométer hosszú Sala-y-Gómez óceáni hátság mentén – számol be az Independent.

 

A Schmidt Ocean Institute, az expedíciót szervező, oceanográfiai kutatással foglalkozó nonprofit szervezet tájékoztatása szerint

mélytengeri korallokat, üvegszivacsokat, tengeri sünöket, kétéltűeket, homárokat és más, valószínűleg soha nem látott fajokat találtak.

Ezzel az expedícióval messze felülmúltuk a felfedezésekhez fűzött reményeinket. Az ember mindig számít arra, hogy új fajokat talál ezeken a távoli és kevéssé feltárt területeken, de az a mennyiség, amit találtunk, különösen egyes csoportok, például a szivacsok esetében, észbontó ”– mondta Javier Sellanes szakértő.

Kapcsolódó tartalom

A csapat egy távirányítású víz alatti robotot használt a tengeri élővilág feltárására és 52 777 négyzetkilométernyi tengerfenék és hegység feltérképezésére. A csapat két tengeri rezervátumot– Juan Fernández és Nazca-Desventuradas –  vizsgált meg, ahol Chile korlátozta a halászatot, emellett az ország nemzeti vizein kívüli területeket is átkutatták.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még