Gyász

Elhunyt a Montreal legendás hátvédje

Sikeresen landolt az Odüsszeusz – több mint ötven év után tért vissza a Holdra az Egyesült Államok

Több mint ötven év után újabb amerikai űreszköz szállt le a Holdon. Az Odüsszeusz névre keresztelt, tudományos megfigyeléseket végző eszközt nem a NASA, hanem egy amerikai magánvállalat építette, és a Hold déli pólusának közelében landolt. A napelemekkel működtetett szonda nagyjából egy héten át sugározza a jeleket a földi irányítóközpontba.

„Megerősíthetjük, hogy az eszközünk a Hold felszínén van. Indítjuk az adást. Gratulálok!” – jelentette be a küldetés vezetője Tim Crain, magyar idő szerint péntek hajnali fél egy után néhány perccel.

Az irányítóközpontból élő adást közvetítettek, de az Odüsszeusz landolásáról csak egy animációt láthattak az érdeklődők. A bejelentést feszült percek előzték meg, az űreszköz ugyanis már elérte a holdfelszínt, de a földi irányítók csak negyedóra elteltével fogták az első jeleket.

Az Odüsszeuszt múlt csütörtökön indították útnak a floridai űrközpontból, a SpaceX amerikai űrhajózási vállalat hordozórakétájával.

Az Intuitive Machines nevű amerikai magánvállalat fejlesztői a NASA támogatásával építették meg a szondát, amely akkora, mint egy telefonfülke, és nagyjából 100 kilogrammnyi rakományt tud magával vinni. Ebből mindössze 200 grammot nyom az időkapszula, amely az emberiség történelméből, kultúrájából nyújt ízelítőt.

Kapcsolódó tartalom

Az Odüsszeusz fő célja természetesen a tudományos kutatás. A szonda fedélzetén lévő berendezések a környezet jellemzőit tanulmányozzák, például azt, milyen hatást gyakorol az űridőjárás a felszínre. A leszállási helyszínt is ennek alapján választották ki:

az eszköz az égitest déli sarkának közelében, egy sziklák szabdalta területen landolt. A tudósok azt remélik, hogy a kráterekben fagyott víz lehet.

Ez lehetővé tenné, hogy rájöjjünk, hogyan használhatnák fel ezt a vizet a jövőbeni felfedezőink. Például ivóvízzé alakítanák, vagy belélegezhető oxigént és rakétaüzemanyagot nyernének ki belőle. De ennél is fontosabb volna megvizsgálni, honnan származik valójában ez a víz, ami ugyanaz is lehetne, mint ami évmilliárdokkal ezelőtt a Földre került” – magyarázta a NASA egyik kutatási vezetője.

A texasi székhelyű űrvállalat az első magáncég, amelynek sikerült épségben eljuttatni egy ilyen eszközt a Hold felszínére.

Januárban ugyan egy japán cég szondája is holdat ért, ám ezután nem sikerült felvenni vele a kapcsolatot.

Ma, több, mint fél évszázad után először az Egyesült Államok visszatért a Holdra. Az emberiség történetében először egy magánvállalat, egy amerikai cég indította el és vitte végig ezt az utazást” –fogalmazott az amerikai űrügynökség, a NASA igazgatója.

Az Odüsszeusz küldetése szorosan kapcsolódik a NASA 2026 őszére tervezett Artemis 3-missziójához, amelynek keretében ismét embert küldenének a Holdra, ahová utoljára 1972-ben léptek amerikai űrhajósok.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával az Intuitive Machines amerikai magáncég által fejlesztett Nova-C holdraszálló űrszondát a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. február 15-én hajnalban. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Ajánljuk még