Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Az utóbbi évek legerősebb napkitörését észlelték

| Szerző: hirado.hu
Régóta nem tapasztalt aktivitást mutatott központi csillagunk.

Az elmúlt hét év legerősebb napkitöréseit észlelték a tudósok – számolt be róla a Space.com. 24 órán belül több X-osztályú napkitörést észleltek – a legerősebb ezek közül az X6,3-as volt. Ez a legerősebb kitörés a jelenlegi napciklusban, és a legerősebb a 2017-ben észlelt X8,2-es kitörés óta.

A három kitörés magyar idő szerint február 22-én, hajnali 2 és éjfél között történt, az események X1,8-as, X1,7-es, illetve X6,3-as erősségűek voltak, koronakidobódás egyiket sem kísérte.


Az X6,3-as osztályú napkitörés a jelenlegi, 25. napciklus legerősebb napkitörése. A kitörés a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint csütörtökön érte el az aktivitás csúcspontját. Ez volt a harmadik napkitörés 24 óra leforgása alatt a Nap AR 3590 néven ismert aktív naptevékenységi régiójából.

Az ilyen típusú naptevékenység a felszíni életre és infrastruktúrára nem jelent veszélyt, a kitöréseket követően viszont egyes régiókban áramkimaradások és rádiózavarok jelentkezhetnek.

A töltött részecskék átlagos körülmények között másodpercenként 400 kilométeres sebességgel haladnak a Föld felé. Egy nagyon erős koronakidobódás esetén azonban a 2-3 ezer kilométer/másodperces sebesség is lehetséges. Ha egy ilyen napvihar közvetlenül eléri a Földet, az zavart okozhat a kommunikációs és navigációs eszközök működésében vagy tönkre is teheti azokat. Legrosszabb esetben az elektromosan töltött részecskék akár az űrben lévő műholdakat is károsíthatják.

Egy naptevékenységi ciklus nagyjából 11 évig tart. Ez alatt az idő alatt a Nap mágneses terének északi és déli pólusa felcserélődik. Eközben növekszik, majd végül ismét csökken a Nap aktivitása – írja a National Geographic egy korábbi cikkében. 

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/ Komka Péter)

Ajánljuk még